tiistai 21. kesäkuuta 2022

Ainakin kerran vielä Running Up That Hillistä

Olen kirjoittanut Kate Bushin saavutuksista tässä blogissa viime aikoina monta kertaa, mutta nyt näyttää siltä, että Running Up That Hill (A Deal with God) on saavuttanut huippunsa sekä Britanniassa (ykkönen) että Yhdysvalloissa (nelonen). Stranger Things -sarjan loppujaksot saattavat toki nostaa sitä vielä ylemmäs Yhdysvalloissa, mutta tällä viikolla se putosi pykälän viidenneksi.

Running Up That Hill on revivalin ansiosta Bushin uran suurin hittisingle. Aiemmin kappale oli esimerkiksi Spotifyssa hieman jäljessä Wuthering Heightsia (1978), joka ylsi niin ikään Britannian singlelistan kärkeen. Nyt kuuntelulukemat ovat heilahtaneet mittavasti toisin päin: 271 miljoonaa vastaan 128 miljoonaa.

Brittilistalla Running Up That Hill rikkoi muutamia ennätyksiä: pisin odotus listaykkösten välillä (44 vuotta), pisin aika kappaleen julkaisun ja sen listaykköseksi pääsyn välillä (36 vuotta ja risat) ja vanhin naisartisti, joka on päässyt listaykköseksi (63 vuotta).

On tietenkin aivan eri asia julkaista kuusikymppisenä uusi single ja päästä listaykköseksi. Niinpä voi edelleen väittää, että tavallaan naisartistien ikäennätystä pitää Cher, jonka Believe (1998) debytoi ykkösenä, kun hän oli 52-vuotias.

Ei kommentteja: