keskiviikko 2. kesäkuuta 2021

Listaklassikko: B*Witched – C’est la Vie (1998)


Vaikka ranskan kieli ei kuulu brittiläisten suosikkeihin, "c’est la vie" on niin vakiintunut fraasi, että sitä käytetään kulttuurissa ja yhteiskunnassa yleisesti. Ja onhan Suomessa mm. Anna Puullakin sen niminen hitti vuodelta 2009.

 

Toistaiseksi ainoan Britanniassa listaykköseksi nousseen C’est la Vie -nimisen hitin on tehnyt irlantilaisryhmä B*Witched, jonka ura lähti hurjaan liitoon heti ensisinglestä alkaen. Ikänsä alakanttiin ilmoittaneet teinisuosikit avasivat listataipaleensa peräti neljällä brittiykkösellä, joista C’est la Vie oli ensimmäinen kesäkuussa 1998. Se johti singlelistaa kaksi viikkoa.

 

C’est la Vie osoittautui niin vastustamattomaksi hyvän mielen hitiksi, että se ylsi Yhdysvaltojen Hot 100 -listallakin peräti yhdeksänneksi. Neljän brittiykkösen jälkeen suosio kääntyi kuitenkin tiukasti alamäkeen, kun purkkapoptrendit siirtyivät Britney Spearsin ja Westlifen suuntaan – ehkä B*Witched ja heidän irkkuvaikutteensa alkoivat kuulostaa hiukan tekopirteältä?

 

B*Witched keräsi joka tapauksessa kuusi brittilistan top ten -hittiä ja myi platinaa Atlantin molemmin puolin. Erinomainen saavutus. Bändi on yhä olemassa ja tuorein single Hold On ilmestyi toissa vuonna. Se on cover Wilson Phillipsin hitistä vuodelta 1990. Lisäksi heillä on keväällä aloitettu podcast.

 

C’est la Viellä on Spotifyssa 55 miljoonaa kuuntelua. Videota on katsottu Youtubessa 31 miljoonaa kertaa. 

2 kommenttia:

Timo kirjoitti...

Suomessa Robbie Nevilin biisikaima oli paljon suurempi hitti, uhkasi jopa tunkeutua Top 1000 -kirjaan. Lasketaanko Ace of Basen C'est la vie (Always 21) samaan? Sekin oli meillä isompi.

Markus kirjoitti...

Kaikki mukaan, ei kannata nirsoilla! Nevil ei esittäjänä sanonut mulle mitään, mutta kuuntelin biisin ja se oli toki tuttu.