keskiviikko 21. huhtikuuta 2021

Megahittien metusalem

The Weekndin Blinding Lights (#1, 2019) putosi eilen viimein 72. listaviikollaan Yhdysvaltojen Hot 100 -listan top tenin ulkopuolelle täysin surkeasti sijalle 11. Top tenissä se on viettänyt 57 viikkoa, mikä on aivan ylivoimainen ennätys. Hitti ei välttämättä ole vielä sanonut viimeistä sanaansa – se on yhä radiosoitossa top kympin haminoilla.

 

Mikään muu kappale ei ole päässyt tässä laskennassa edes neljäänkymmeneen. Kymmenestä pitkäikäisimmästä top ten -hitistä yhdeksän on kuitenkin julkaistu viimeisen kahdeksan vuoden aikana. Hittien elinkaari listoilla on pidentynyt sitä mukaa, miten radiosoittoa jaksaa riittää ja striimit pysyvät hyvällä tasolla.

 

Kymmenen pitkäikäisimmän top ten -hitin muinaisjäänne on LeAnn Rimesin How Do I Live (#2, 1997), joka keräsi 32 viikkoa. 1990-luvulla 25 viikkoa oli todella hurja saavutus. Tuon saldon saavutti Chubby Checkerin The Twist jo vuosikymmeniä sitten, ja se pysyi ennätyksenä vuoteen 1997 asti, jolloin Jewelin Foolish Games/You Were Meant for Me (#2, 1996) sinnitteli 28 viikkoa (ja pian How Do I Live mainitut 32).

Jewelin singleen liittyy kiinnostava knoppi. Sen ensimmäiseksi a-puoleksi on historiankirjoissa merkitty Foolish Games, vaikka You Were Meant for Me itse asiassa ylsi korkeammalle ja oli singlejulkaisun ykkösraita kaikissa versioissa. Jälkimmäinen pääsi kakkoseksi ja Foolish Gamesin radiosuosion sekä koko sinkun uusintajulkaisun myötä levytys nousi taas seitsemänneksi. Molemmat kappaleet olivat siis mukana molemmilla julkaisuilla jossain muodossa, mutta alun perin Foolish Games oli vain b-puoli albumiversiona. Sekavaa, mutta perin tuottoisaa listamenestyksen kannalta.

 

Blinding Lights noussee seuraavassa päivityksessä kaikkien aikojen suurimmaksi Hot 100 -hitiksi. Virallisen julistuksen ajankohta ei vielä ole selvillä, mutta se saattaa tulla Billboard Music Awards -tilaisuuden aikaan toukokuun loppupuolella.


Ei kommentteja: