sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Listakatsaus, vko 48


Billboard Hot 100, Top 10

1. (2.) Rihanna – Diamonds
2. (1.) Maroon 5 – One More Night
3. (3.) Ke$ha – Die Young
4. (6.) Bruno Mars – Locked Out of Heaven
5. (4.) Fun – Some Nights
6. (8.) Ne Yo – Let Me Love You (Until You Learn to Love Yourself)
7. (5.) Psy – Gangnam Style
8. (13.) The Lumineers – Ho Hey
9. (7.) Taylor Swift – We Are Never Ever Getting Back Together
10. (10.) Flo Rida – I Cry

Diamondsista tuli Rihannan 12. ykkönen Hot 100 -listalla, mikä on neljänneksi eniten – saman verran kuin Madonnalla ja The Supremesillä. The Beatles johtaa taulukkoa kahdellakymmenellä ykkösellä. Maroon 5:n One More Night putosi yhdeksän ykkösviikon jälkeen kakkoseksi.
Moni (minä mukaan lukien) odotti Mumford and Sonsin tekevän tämän vuoden suurimman folkpophitin, mutta sen tekikin The Lumineers. Ho Hey hyppäsi 13–8.
Phillip Phillipsin Home (#9, 2012) on kehittynyt isoksi hitiksi saatuaan kesällä uutta vauhtia olympialaisten voimistelulähetyksistä. Se nousi taas 12:nneksi ja on myynyt reilusti kolmatta miljoonaa. Phillipsin albumi ilmestyi juuri ja lienee ensi viikolla albumilistan top viidessä.
Justin Bieberin Beauty and a Beat eteni kivasti 38–20 ja Adelen Skyfall suuntasi vaihteeksi kohti kärkeä (33–21). Uusia top 40 -hittejä tällä viikolla ovat Nicki Minajin Va Va Voom (46–26) sekä Swedish House Mafian ensimmäinen iso jenkkihitti Don’t You Worry Child (48–33). Frank Oceanin Thinkin Bout You oli piipahtanut jo aiemmin 39:ntenä, mutta paransi nyt enkkaansa 35:nneksi.
One Directionin Little Things debytoi 41:ntenä ja sen kannoilla keikkuu albumilistan kakkosena käväisseen Macklemoren ja Ryan Lewisin Thrift Shop (55–42).


USA:n albumit, Top 10

1. (-) One Direction – Take Me Home
2. (1.) Taylor Swift – Red
3. (-) Soundtrack – Twilight: Breaking Dawn Part 2
4. (-) The Weeknd – Trilogy
5. (-) Soundgarden – King Animal
6. (3.) Rod Stewart – Merry Christmas Baby
7. (-) Christina Aguilera – Lotus
8. (2.) Various Artists – NOW 44
9. (-) Green Day – Dos!
10. (-) Lana Del Rey – Paradise (EP)

One Direction saavutti toisen jenkkiykkösensä kahdesta yrittämästä, kun Take Me Homea ostettiin hienosti 540 000 kpl – vuoden parhaita avauksia. Up All Night (#1, 2012) on jo valmiiksi vuoden kolmanneksi ostetuin levy, joten bändillä on hyvä sauma kahteen albumiin kalenterivuoden kymmenen myydyimmän listalla, kunhan sen aika koittaa. Billboardin vuosihan vaihtuu aina marraskuun lopussa ja tämä on ensimmäinen heidän vuoteen 2013 sisältyvä listansa, sillä sen päivämääräksi on merkitty 1.12.2012.
Twilight-sarjan neljäs leffasoundtrack debytoi kolmantena, mikä on hyvin linjassa aiempien ykkös- ja kakkossijojen kanssa. Ensimmäinen (2008) ylsi ykköseksi ja kaksi seuraavaa hopealle.
Abel Tesfayen eli The Weekndin kolme EP:tä niputtava Trilogy nappasi nelossijan. Se on etiopialaislähtöisen r&b-muusikon ensimmäinen listamerkintä.
1990-luvulla ykköseksi (Superunknown, 1994) ja kakkoseksi (Down on the Upside, 1996) yltänyt Soundgarden palasi 16 vuoden levytystauolta viidenneksi King Animal -albumillaan. Bändin keulahahmo Chris Cornell ehti välissä laulaa Audioslavessa ja sooloilla, Audioslave pääsi kerran jopa ykköseksi (Out of Exile, 2005).
Christina Aguilera on keikkunut ykkösenä kahdesti, mutta Lotus jäi nyt seitsemänneksi. Sitä kuitenkin ostettiin enemmän kuin esimerkiksi neljäntenä debytoinutta Ne-Yon uutuutta viime viikolla. Lotus on Aguileran kuudes top ten -albumi. Pahemmalta Aguileran tilanne näyttää Britanniassa, jossa 28. tila saattaa jäädä jopa levyn ainoaksi saavutuksesti viikkolistoilta.
Green Dayn Dos seurasi Unoa (#2, 2012) USA:ssa top tenin hännille Britannian tavoin. Kymmenentenä debytoi Lana Del Reyn Paradise, joka on minialbumin mittainen lisäosa Born to Dielle (#2, 2012). Koko paketin voi ostaa myös yhdessä ja Born to Die nousikin 79–37.
Neljä peräkkäistä top ten -albumia riitti Deftonesille, sillä Koi No Yokan debytoi 11:ntenä. Heidän parhaansa on nimettömän albumin (2003) kakkossija. Lähes samanlaista musiikkia levyttävä Susan Boyle joutui niin ikään jäämään kärkikymmenikön ulkopuolelle (12). Kaikki kolme Standing Ovationin edeltäjää pääsivät top teniin ja I Dreamed a Dream (#1, 2009) oli Billboardin laskelmissa vuoden 2010 myydyin levy. Sen lisäksi The Gift (2010) ylsi ykköseksi.
Sitten vielä pari kokoelmaa. Whitney Houstonin I Will Always Love You: The Best Of debytoi 14:ntenä ja Rolling Stonesin Grrr 19:ntenä. Ensin mainittu on suurin piirtein odotetuissa korkeuksissa – ehtihän Whitney: The Greatest Hits (2000) myydä alkuvuodesta yli 800 000 kpl. Sen sijaan Rollareiden sijoitus on aika huono. Forty Licks (2002) pääsi kakkoseksi. Lapinlahden Linnuilla on myös Grrr-niminen albumi.


Britannian singlet, Top 10

1. (-) Olly Murs featuring Flo Rida – Troublemaker
2. (-) Girls Aloud – Something New
3. (1.) One Direction – Little Things
4. (4.) Labrinth featuring Emeli Sandé – Beneath Your Beautiful
5. (-) Alicia Keys – Girl on Fire
6. (7.) Psy – Gangnam Style
7. (5.) Gabrielle Aplin – The Power of Love
8. (6.) Robbie Williams – Candy
9. (2.) Bruno Mars – Locked Out of Heaven
10. (9.) Rihanna – Diamonds

Olly Mursin mainio tahti brittilistoilla jatkui Troublemakerin paalupaikalla. Siitä tuli miehen neljäs ykkönen ja kappaleelle kiinnitetty Flo Rida sai jo viidennen. Suomesta käsin tarkasteltuna Mursin suurin hitti on epäilemättä viimevuotinen Heart Skips a Beat. Flo Ridasta taas on tulossa eräs 2010-luvun menestyneimpiä artisteja maailmanlaajuisesti.
Murs ja Flo Rida jättivät taaksensa Girls Aloudin odotetun Something New -paluusinglen. Lähes koko kymmenvuotisen uransa ajan Xenomanian palveluista nauttineen ryhmän edellisestä listavisiitistä on pitkälti yli kolme vuotta. Heillä on neljä ykköstä ja nyt peräti viisi kakkosta.
Alicia Keysillä ei ole vielä yhtään ykkössingleä brittilistoilta, mutta hyvä top ten -saldo, sillä viidentenä debytoiva Girl on Fire on jo hänen yhdeksäs top ten -sinkkunsa. Korkeimmalle on yltänyt Jay-Z -duetto Empire State of Mind (#2, 2009).
Christina Perrin A Thousand Yearsin saldoon on todennäköisesti lisätty Twilight-leffan soundtrackilla kuultavan A Thousand Years Part 2:n myynti – muuten ei voi selittää sen nousua jo 13:nneksi. Rudimentalin Feel the Love (#1, 2012) oli kesän suurimpia brittihittejä ja nyt Not Giving In sijoittui 14:nneksi. Molemmilla kappaleilla laulaa John Newman ja uutuudella lisäksi Too Close -kappaleesta valtavan hitin saanut Alex Clare.
AC/DC:n katalogi ilmestyi viimein iTunesiin ja Back in Black debytoi 27:ntenä. Siis todellakin debytoi, sillä sitä ei ole aiemmin nähty brittilistalla. AC/DC:llä ei ole hämmästyttävästi yhtään top ten -singleä, nyt 40:ntenä piipahtava Highway to Hell (1979) ylsi liveversiona 14:nneksi vuonna 1992.
Rihannan uuden albumin potentiaalisimpia lohkaisuja on David Guettan avustama Right Now, joka näyttäytyy 36:ntenä.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Rihanna – Unapologetic
2. (1.) One Direction – Take Me Home
3. (-) Little Mix – DNA
4. (-) Led Zeppelin – Celebration Day
5. (re) Michael Bublé – Christmas
6. (2.) Rod Stewart – Merry Christmas Baby
7. (-) Susan Boyle – Standing Ovation
8. (7.) Emeli Sandé – Our Version of Events
9. (4.) André Rieu – Magic of the Movies
10. (5.) Robbie Williams – Take the Crown

Rihannalla on päällä hyvä putki, sillä Unapologeticin paalu on hänen kolmantensa putkeen ja neljäs kaikkiaan. Music of the Sun -esikoista (#35, 2005) lukuun ottamatta kaikki albumit ovat yltäneet top teniin.
Little Mixin DNA-esikoinen debytoi kolmantena, vaikea sanoa, onko se pettymys vai ei. Led Zeppelinin Celebration Dayn nelossija tuskin on, sillä livelevyn sijoittuminen ihan kärkeen on suhteellisen harvinaista. Bändin edellinen listamerkintä on Mothershipin (2007) neljäs tila. Varsinaista Zeppelin-studioalbumiahan ei ole ilmestynyt 30 vuoteen. Heillä on yksi todella kova saavutus: kahdeksan ykkösalbumia putkeen vuosina 1969–1979.
Michael Bublén viimevuotinen jouluykkönen Christmas julkaistiin uudelleen ehostettuna ja lätty palasi viidenneksi. Sitä on ostettu pitkälti toista miljoonaa kappaletta.
Samaan on pystynyt joskus myös Susan Boyle, mutta Standing Ovationin seitsemäs tila merkitsee selvää notkahdusta kolmen ykkösen jälkeen. Albumilla vierailee brittien ikisuosikki Donny Osmond.
Examplen The Evolution of Man debytoi 13:ntena, mikä on melkoinen pudotus Playing in the Shadowsin (2011) ykkössijasta. Eikä albumilta ole edes lohkaistu kunnon hittejä, vaikka Say Nothing piipahti nopeasti sinkkulistan kakkosena.
AC/DC:n Live at River Plate nappasi 14. tilan. Whitney Houstonin uusi kokoelma I Will Always Love You: The Best Of jäi peräti 29:nneksi.
Mainittakoon lopuksi, että Rihannan Unapologetic ei ollut viikon ostetuin albumi, sillä NOW-sarjan 83. osa myi vielä paljon enemmän, mutta Eri esittäjät pidetään ainakin toistaiseksi ulkona viralliselta artistien albumilistalta.

Ei kommentteja: