sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Listakatsaus, vko 14

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Fun featuring Janelle Monáe – We Are Young
2. (2.) Kelly Clarkson – (What Doesn’t Kill You) Stronger
3. (3.) The Wanted – Glad You Came
4. (5.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
5. (6.) Nicki Minaj – Starships
6. (4.) Adele – Set Fire to the Rain
7. (9.) Flo Rida featuring Sia – Wild Ones
8. (10.) Katy Perry – Part of Me
9. (8.) Drake featuring Rihanna – Take Care
10. (7.) David Guetta featuring Nicki Minaj – Turn Me On

We Are Young oli vielä tämän viikon ylivoimainen ykkönen. Justin Bieberin Boyfriend saattaa uhata sitä ensi kerralla ja sitten ilmestyy uusi Jennifer Lopez -single. Mutta kävi miten kävi, Funin ja Janelle Monáen kappaleen meno on joka tapauksessa niin vahvaa, että siitä on helppo povata erästä vuoden myydyintä hittiä.
Gotyen Somebody That I Used to Know kiipesi pykälän ja Starships eteni Nicki Minajin toiseksi ikiomaksi top 5 -hitiksi Super Bassin (#3, 2011) seuraksi.
Esikoishittien parhaita sijoituksia: One Directionin What Makes You Beautiful (19–11) sekä kanadalaislaulajatar Carly Rae Jepsenin Call Me Maybe (23–18).
Taylor Swiftin The Hunger Games -raita Eyes Open debytoi 19:ntenä. Swiftillä on jo yhdeksän top ten -merkintää, muttei vielä yhtään ykköstä.
Karminin Brokenhearted saattaa kehittyä kevään hitiksi. Se kipusi kolmannella listaviikollaan 60–52.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Soundtrack – The Hunger Games
2. (2.) Adele – 21
3. (-) The Shins – Port of Morrow
4. (1.) One Direction – Up All Night
5. (-) Odd Future – The OF Tape Vol. 2
6. (4.) Bruce Springsteen – Wrecking Ball
7. (-) Melanie Fiona – The MF Life
8. (8.) Various Artists – NOW 41
9. (6.) Whitney Houston – Whitney: The Greatest Hits
10. (-) Esperanza Spalding – Radio Music Society

Leffamusaa ei ollut näkynyt USA:n albumilistan kärjessä sitten Michael Jacksonin This Is Itin, josta on noin kaksi ja puoli vuotta. Nyt The Hunger Games debytoi ykkösenä. Sillä musisoivat muun muassa siis Taylor Swift sekä Arcade Fire. Eyes Openin lisäksi Swiftin ja The Civil Warsin Safe and Sound on ehtinyt muodostua ihan kunnon hitiksi. Sen korkein sijoitus Hot 100 -listalla on 30:s.
Adelen 21 jatkoi kakkosena. Melko kauas siitä jäi The Shinsin Port of Morrow, joka seuraa viiden vuoden takaista Wincing the Night Awaytä (#2, 2007) ja on heidän toinen top ten -albuminsa.
Odd Future -kollektiivin ensimmäinen täyspitkä albumi The OF Tape Vol. 2 ylsi viidenneksi. Ryhmän Tyler, the Creatorin Goblin nappasi viime vuonna saman sijoituksen.
R&b-laulaja Melanie Fionan kakkosalbumi aloitti seiskasijalta. Mukana ovat siis sekä OF Tape että MF Life. Semihauska sattuma. Fionan esikoinen The Bridge (2009) kipusi 27:nneksi ja myi ihan kivasti It Kills Me -hitin (#43, 2009) avulla.
Yllättäen parhaan uuden artistin Grammyn taannoin napannut Esperanza Spalding osoitti, että suosio on oikeasti kasvussa: Radio Music Society debytoi kymmenentenä. Grammyn tuonut Chamber Music Society nousi toissakevään kemujen jälkeen 34:nneksi.
Joseph Simmonsin poika Diggy Simmons saapui albumilistalle Unexpected Arrivalin (13) avulla. Isä-Simmonshan tuli tutuksi Run-D.M.C.:n riveissä. Run-D.M.C. ei koskaan yltänyt ykköseksi, mutta kolmesti top teniin.
Guns N’ Rosesin hetken halvalla kaupattu kokoelma mittautti erään historian jyrkimmistä romahduksista: 3–152.


Britannian singlet, Top 10

1. (-) Chris Brown – Turn Up the Music
2. (2.) Sean Paul – She Doesn’t Mind
3. (5.) Nicki Minaj – Starships
4. (1.) Katy Perry – Part of Me
5. (3.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
6. (-) Plan B – Ill Manors
7. (8.) Flo Rida featuring Sia – Wild Ones
8. (7.) David Guetta featuring Sia – Titanium
9. (4.) Labrinth – Last Time
10. (9.) Emeli Sandé – Next to Me

Chris Brown ei lukuisista hiteistään huolimatta ollut ennen tätä käynyt kertaakaan singlelistan kärjessä. Turn Up the Music on hänen kehnoimpia sinkkujaan, mutta debytoi selkeästi ykkösenä. Kakkossijoja tilastoissa komeilee jo kaksi: Run It -esikoinen (2005) sekä Chipmunkin kanssa laulettu Champion (2011).
Britit ovat taas menettämässä komentoa omalla listallaan: koko kärkiviisikko on ulkomaalaisten hallussa. Saarivaltakuntaa puolusti parhaiten Plan B, jonka odotettu Ill Manors -single debytoi kuudentena. Nelinkertaista platinaa myyneen The Defamation of Strickland Banks -albumin (#1, 2010) seuraaja on singlekaiman elokuvasoundtrack. Plan B:llä on ennestään taskussaan muun muassa jättihitti She Said (#3, 2010).
Azealia Banksin esikoishitti 212 kipusi kuusi sijaa jo 14:nneksi. Olisiko siitä top ten -hitiksi? Biisi ainakin kuulostaa hyvältä. Toiseen suuntaan liikehtivät jyrkimmin JLS:n Proud (6–20) sekä Alexandra Burken uhkaavasti putoava parin viikon takainen kolmonen Elephant (12–18).
LMFAO:n Sorry for Party Rocking jäänee USA:ssa listasuutariksi, mutta nousi Britanniassa nyt 29–23. Olly Mursin uusi sinkku Oh My Goodness loikkasi 48–28 ja The Vaccinesin If You Wanna ylsi ensimmäistä kertaa top 40:iin (35).
Viikon kolmas ehta debytantti on B Traitsin ja Elisabeth Troyn tanssisingle Fever (36).


Britannian albumit Top 10

1. (-) Madonna – MDNA
2. (2.) David Guetta – Nothing But the Beat
3. (4.) Emeli Sandé – Our Version of Events
4. (5.) Adele – 21
5. (23.) Jessie J – Who You Are
6. (34.) Katy Perry – Teenage Dream
7. (7.) Coldplay – Mylo Xyloto
8. (6.) Lana Del Rey – Born to Die
9. (8.) Ed Sheeran – +
10. (1.) Paul Weller – Sonik Kicks

Popin kuningatar on nyt jo ohittanut Rockin kuninkaan: Madonnan 12 ykköstä ylittää Elvis Presleyn saldon yhdellä ja vain The Beatles on netonnut enemmän Britannian albumilistan ykkösiä, kaikkiaan 15. Madonnan jokainen studioalbumi sitten Bedtime Storiesin (#2, 1994) on yltänyt kärkeen. Elviksen viimeisin tuli 30 #1 Hits -kokoelmalla vuonna 2002.
Madonnalla menee huonommin singlelistalla, sillä Give Me All Your Luvin’ hädin tuskin kävi top 40:ssä talvella.
Listaintoilijoiden keskuudessa on pitkin alkuvuotta veikkailtu milloin Adelen 21 putoaa ensimmäistä kertaa ulos top tenistä. Itse povasin huhtikuuta, joten pian olisi aika. Tälläkin viikolla se myi enemmän kuin muun muassa Katy Perryn uudella painoksella vahvistunut Teenage Dream sekä The Voice -näkyvyydestä hyötynyt Jessie J:n Who You Are.
Ykkösenäkin käynyt Teenage Dream ilmestyi jo vajaa pari vuotta sitten ja on myynyt lähes miljoona kappaletta. Sen sijaan Who You Arelta puuttuu paalupaikka, ja se todennäköisesti jääkin saavuttamatta.
Viikko oli Madonnaa lukuun ottamatta uutuuksien osalta melko rockpainotteinen. Shinedown saavutti uransa ensimmäisen albumilistasijoituksen Amarylliksen yllettyä 18:nneksi. USA:ssa se mennee ensi viikolla kärkikolmikkoon. Iron Maidenin tasainen puurtaminen jatkui En Vivo -liven 19. tilan myötä. Livelevy on myös Alter Bridgen Live in Wembley (31).
The All-American Rejectsin Kids in the Streets noteerattiin 34. tilan arvoisesti, joka on itse asiassa heidän uransa paras noteeraus, vaikka aiemmilta albumeilta lohkaistiin muutama top 20 -sinkkukin.
Rockyrittäjien sekaan mahtui oopperalaulaja Noah Stewart, jonka ensimmäinen listamerkintä tulee sijalta 14.

Ei kommentteja: