keskiviikko 17. tammikuuta 2024

Listaklassikko: Tori Amos – Professional Widow (1997)


Yhdysvaltalaisartisti
Tori Amos nautti 1990-luvulla vankkaa suosiota valtavirran liepeillä. Hänen menestyslevynsä Little Earthquakes (1992) ja Under the Pink (1994) ylsivät multiplatinatasolle Yhdysvalloissa ja myivät hyvin myös Britanniassa.
 
Singlehittipuolella Amosin kaltaisilla artisteilla on aina ollut vaikeampaa tai ainakin epätasaisempaa. Niinpä hänen Boys for Pele -albumin (1996) Professional Widow -singlen ykkössijaa brittilistalla voi ns. paperilla pitää jättiyllätyksenä.
 
Se ei ole kuitenkaan yllätys, kun muistamme, että Professional Widowin vei kärkeen oikeastaan Armand van Heldenin tekemä tanssimiksaus. Ennen sitä kappale oli jo julkaistu Hey Jupiter -singlen toisena a-puolena ja saavuttanut 20. sijan. Remixin ilmestyminen tammikuussa nosti singlen kuitenkin ykköseksi asti. Se oli siinä vaiheessa Amosin kolmas top ten -hitti.
 
Amosin top 40 -sinkkuhittien saldo Britanniasta on lopulta aika mittava – niitä on kaikkiaan 12. Viimeisin singlelistamerkintä on kuitenkin hyvin kaukaa, A Sorta Fairytalen 41. sija syksyltä 2002.
 
Professional Widowilla on yhteensä noin 25 miljoonaa kuuntelua Spotifyssa. Niistä suurin osa on merkitty remiksaukselle. Youtubessa videota ei ole ladattu Amosin viralliselle kanavalle, mutta suosituinta epävirallista versiota on katsottu 1,6 miljoonaa kertaa.

Ei kommentteja: