torstai 26. tammikuuta 2023

Listaklassikko: Toto – Africa (1983)


Maantiede teki kauppansa alkuvuodesta 1983, sillä tammikuun lopussa rockyhtye Toto pääsi Yhdysvaltojen Hot 100 -listan kärkeen sinkullaan Africa, sen jälkeen, kun ykköspaikkaa oli pitänyt muutaman viikon Men at Workin ainoa isompi hitti, Australiaa esille tuova Down Under. Paljon ei meno ole muuttunut neljässäkymmenessä vuodessa, sillä yksi viime vuoden suurimpia brittihittejä oli Fireboy DML:n ja Ed Sheeranin Peru.

No, mutta asiaan. Africa on kiistatta huima popklassikko, vaikka ei ole vieläkään aivan selvää, miksi he kirjoittivat Kilimanjaron kohoavan Serengetin ylle, sillä Kilimanjaroa ei tiettävästi voi nähdä Serengetin kansallispuistosta. Africa on ollut jatkuvasti erittäin suosittu ja saavutti aivan uudenlaista internet-huomiota viime vuosikymmenellä. Jopa Weezerin fanien pyytämä cover ylsi Yhdysvaltojen Hot 100 -listalla 51:nneksi vuonna 2018.

Africa on Toton ainoa ykkönen Yhdysvaltojen Hot 100 -listalla, eikä se hallinnut kuin viikon, sillä Down Under palasi vielä huipulle sen jälkeen. Kuten tiedämme, Totolla on kuitenkin lukuisia muita hittejä – mm. kolme muuta top ten -menestystä Yhdysvalloissa – mutta Britanniassa kolmoseksi päässyt Africa on heidän ainoa top ten -sinkkunsa.

Africalla on massiivisesti 1,35 miljardia kuuntelua Spotifyssa. Youtubessa kappaleen videoa on katsottu hurjat 834 miljoonaa kertaa.

Ei kommentteja: