maanantai 23. marraskuuta 2020

Ysärialhosta huipulle

Queeniä voi pitää yhtenä tämän hetken suosituimmista yhtyeistä maailmassa. Suurimpana syynä tietenkin on pari vuotta sitten ensi-iltansa saaneen Bohemian Rhapsody -elokuvan tuoma revival. 

Eilen uutisoitiin, että heidän kokoelmansa Greatest Hits (1981) ylsi ensimmäistä kertaa Yhdysvaltojen albumilistan top teniin, lähes neljäkymmentä vuotta julkaisunsa jälkeen. Siitä tuli myös listaviikoissa mitaten iäkkäin top teniin noussut albumi. Viikkoja on kasassa 413. Pari kuukautta sitten vielä vanhempi Fleetwood Macin Rumours (1977) oli myös top tenissä, mutta se oli aiemminkin yltänyt sinne, kärkeen asti. 

Queen ei aina ole tietenkään ollut näin suosittu. Heidän suurin albumilistamenestyksensä tuli 1970-luvulla, jolloin he saivat viisi top ten -levyä putkeen. Ainoa ykkönen on edelleen The Game (1980). Bohemian Rhapsody -soundtrack ylsi kakkoseksi toissa vuonna, mutta esimerkiksi Euroopassa multiplatinatasolle päässeet A Kind of Magic (1986) ja Made in Heaven (1995) jäivät Yhdysvalloissa jopa top 40:n ulkopuolelle, sijoille 46 ja 58.

Ei kommentteja: