torstai 12. marraskuuta 2020

Listaklassikko: Wham! – Wake Me Up Before You Go-Go (1984)


Joulu on taas alle parin kuukauden päässä, mikä tarkoittaa, että Whamin Last Christmas (1984) on nousussa striimilistoilla. Tässä kohtaa on hyvä muistuttaa, että se kappale ei ole koskaan päässyt Britannian eikä Yhdysvaltojen listaykköseksi.

Sen sijaan Wake Me Up Before You Go-Go pääsi syksyllä 1984. Se nousi Billboardin Hot 100 -listan keulille huomattavasti myöhemmin kuin brittilistan ykköseksi eli vasta marraskuussa 1984. Ykkösviikkoja kertyi kolme.

Wake Me Up Before You Go-Go oli Whamin ensimmäinen ykkönen molemmilla markkina-alueilla, mutta Britanniassa heillä oli ollut ennen sitä jo neljä top ten -hittiä. Ykkösiä heille kertyi siellä neljä ja viisi, jos Whamin levyllä ollut, mutta yksin George Michaelille kreditoitu Careless Whisper laskettaisiin. Yhdysvalloissa ykkösiä on kaksi tai kolme, riippuen samasta laskentatavasta.

Whamin ura jäi tunnetusti levyissä mitaten aika lyhyeksi, mutta jotain heidän perinnöstään kertoo juuri Last Christmasin ilmaantuminen hittilistoille joka vuosi. Se ei ole toistaiseksi vielä yltänyt Yhdysvaltojen Hot 100 -listan top teniin, mutta ehkä tänä jouluna?

Wake Me Up Before You Go-Golla on Spotifyssa hulppeasti 451 miljoonaa kuuntelua ja Choose Life -paidoista tutulla videolla 336 miljoonaa katselua Youtubessa.

Ei kommentteja: