torstai 21. maaliskuuta 2019

Alamäkeen!

Yhdysvaltojen Hot 100 -listalla on nähty nyt kahtena viikkona putkeen liike kärjestä kuudenneksi, ensin Lady Gagan ja Bradley Cooperin Shallow ja viimeksi tällä viikolla Jonas Brothersin Sucker. Kuudenneksi putoamista voi pitää vielä suhteellisen maltillisena ja yleisenä (lähes 40 kertaa), mutta siitä alaspäin todennäköisyys hupenee merkittävästi: 2000-luvulla kärjestä alemmas on pudonnut vain viisi kappaletta. Ne ovat aikajärjestyksessä:

Santana featuring The Product G&B – Maria Maria (2000) 1–8
Eminem – Lose Yourself (2003) 1–9
Mariah Carey – Don’t Forget About Us (2006) 1–7
Rihanna featuring Drake – What’s My Name (2010) 1–7 
Zayn – Pillowtalk (2016) 1–7

Yhden viikon sukellus ei periaatteessa kerro mitään hitin suuruudesta tai pitkäikäisyydestä muuten, sillä esimerkiksi Eminemin Lose Yourselfin sukellus liittyi radiosoiton muutoksiin. Nykyisellä komponenttijakaumalla putoaminen suoraan ulos top tenistä on melko epätodennäköistä ja vaatii kaksi keskenään hyvin erilaista viikkoa listamielessä ylipäätään, esimerkiksi hiljaisen viikon ja sen jälkeen supertähden albumijulkaisun. 

Sukellusennätys on vuodelta 1974, jolloin lista oli muutenkin vähän erityyppinen. Silloin kaksi singleä, Billy Prestonin Nothing from Nothing sekä Dionne Warwickin ja The Spinnersin Then Came You tippuivat peräkkäisillä viikoilla peräti sijalle 15.

Ei kommentteja: