torstai 10. tammikuuta 2019

Listaklassikko: Village People – Y.M.C.A. (1979)

Discon huippukausi oli jo lähestymässä loppuaan, kun yhdysvaltalaisryhmä Village People saavutti uransa suurimman hitin. Y.M.C.A.:sta tuli tuttu bilebiisi ja urheilutapahtumien vakiotanssittaja. Se nousi Britannian singlelistan kärkeen tammikuussa 1979 pysyen siellä kolme viikkoa.

Macho-henkisellä homoerotiikalla flirttaillut Y.M.C.A. oli Cruisin’-emoalbumin ainoa single. Eräs brittilistahistorian kummallisuuksista on, ettei sitä edeltänyt Village Peoplen ensimmäinen iso hitti Macho Man ole koskaan päässyt brittilistalle; bändin toinen top ten -hitti on seuraavan albumin In the Navy (#2, 1979), joka tosin kuulostaa hyvin samalta kuin Macho Man.

Y.M.C.A. oli hitti Yhdysvalloissakin yltäen Hot 100 -listan kakkoseksi. Sielläkin Village Peoplella on kaksi top ten -hittiä, samat kappaleet. Pet Shop Boysin myöhemmin vuonna 1993 discon uudelleentulemisen myötä popularisoima Go West ylsi brittilistalla 15:nneksi ja Yhdysvalloissa 45:nneksi. Samoihin aikoihin myös Village People sai muutaman listamerkinnän lisää Euroopassa, Yhdysvalloissa hittivirta ehtyi jo 1980-luvun alussa.

Ei kommentteja: