lauantai 22. joulukuuta 2018

Erityiset jouluykköset

Britanniassa joulun listoja seurataan edelleen hyvin tarkasti ja tänä vuonna erityisesti siksi, että sinkkulistan kärkisijan nappasi yllättäen tubettaja Mark Hoylen eli Ladbabyn huumorihitti We Built This City, jossa lauletaan eineksistä Starshipin kasarihitin (#12, 1985) melodian päälle. Sitä pidetään ensimmäisenä jouluykköseksi päässeenä novelty-hittinä sitten Bob the Builderin Can We Fix Itin (2000). Se ylsi kärkeen lähinnä digilatausten ansiosta, mikä on näinä aikoina täysin poikkeuksellista, ja kappaleen tuotto ohjataan hyväntekeväisyyteen. Edellinen hyväntekeväisyyssinkku joululistan kärjessä oli The Lewisham and Greenwich NHS Choirin A Bridge Over You (2015).

Digilataukset ovat kyllä monelle kappaleelle olleet hyödyksi ihan viime aikoinakin: esimerkiksi Lady Gagan ja Bradley Cooperin syksyinen Shallow ei olisi koskaan noussut kärkeen ilman mainiota menekkiä myyntipuolella, striimeissä se pääsi parhaimmillaan kakkoseksi.

Britannian albumilistan jouluykkönen on käsittämättömäksi ilmiöksi noussut The Greatest Showman, joka saavutti jo 23. ykkösviikkonsa tänä vuonna. Se on kalenterivuodelle täysin poikkeuksellinen lukema: viimeksi vastaavaan on pystynyt The Beatlesin Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967). Tällä vuosikymmenellä julkaistuista levyistä Adelen 21:lla on myös 23 ykkösviikkoa, mutta ne levisivät parin vuoden ajalle – ja ensi viikollahan The Greatest Showman menee periaatteessa molemmilla tahoilla ohi, vaikka lista merkitään jo vuodelle 2019.

Ei kommentteja: