maanantai 16. heinäkuuta 2018

Kolmen leijonan romahdus

David Baddielin, Frank Skinnerin ja The Lightning Seedsin Three Lions (1996) hyppäsi viime perjantaina Britannian singlelistan kärkeen, vaikka sen striimaukset laskettiin eri kaavalla kuin kuranttien hittien: tilausperusteiset 1:200 ja mainosperusteiset 1:1200. OCC:n säännöt ovat hämärät – yli kolme vuotta vanhan kappaleen striimauksien muuntaminen myyntiluvuiksi on eri kuin kuranteilla kappaleilla, jos niitä ei promota aktiivisesti. Herää kysymys, mikä on aktiivista promoamista, jos joka tuutista tulvivat kehotukset kuunnella kappale sekä jalkapallon arvokisat eivät sitä ole. 

Three Lionsia kulutettiin OCC:n nykykaavalla laskettuna myynniksi muutettuna 79 800 kpl – ilman rajoitteita lukema olisi ollut huomattavasti hurjempi 116 200 kpl. Sinänsä mitään vahinkoa ei tapahtunut: biisi oli perjantaina ykkönen – sama versio jo kolmatta kertaa ja neljättä, jos vuoden 1998 versio lasketaan mukaan myös. Kaikkiaan Three Lionsia on kulutettu myynniksi muutettuna yli 1,6 miljoonaa kappaletta.

Koska Englanti meni häviämään lauantaina pronssiottelunsa, Three Lions on sittemmin sukeltanut sekä lataus- että striimauslistoilla ja siitä tullee ensi perjantaina jyrkimmin kärjestä romahtanut biisi. Vielä toistaiseksi voimassa oleva hieman kyseenalainen ennätys on The Lewisham and Greenwich NHS Choirin A Bridge Over Youn romahdus kärjestä 29:nneksi tammikuun alussa 2016.  

Ei kommentteja: