lauantai 11. maaliskuuta 2017

Edin ennätykset

The Official Charts Company on somessa ja muussa viestinnässä keskittynyt hehkuttamaan Ed Sheeranin albumisaavutuksia (ks. kuva), sillä he itsekin tiedostavat sen, että yhdeksän biisiä top tenissä ja 16 top 20:ssa ei ole hyväksi singlelistalle. Toki ihmettelen sitä, miten kilpailu singlepuolella ylipäätään edes voi olla noin laimeaa: suhteellisen hyvin kelpaavan The Chainsmokersin ja Coldplayn Something Just Like Thisin seuraksi mikään muu ei-Sheeran-kappale ei ylittänyt edes 40 000 kpl:een kulutusta.


Kymmenellä top ten -merkinnällään (tämän viikon yhdeksän ja kakkosena jo käynyt How Would You Feel) ÷ on jo nyt historian eniten top ten -hittejä sisältävä studiolevy. Tästä ennätyksestä voidaan keskustella, mutta Sheeranin suosiota ei käy lainkaan kiistäminen. Hän on striimausajan harvoja artisteja, jotka kiinnostavat Britanniassa nuoria ja aikuisia, äitejä ja tyttäriä. Esimerkiksi edellisviikolla striimauksissa dominoinut Stormzy on kuitenkin Sheeraniin verrattuna hyvin suppean demografian suosiossa.

Listakatsauksessa kirjoitin, että ÷:n avausviikko (672 000 kpl) olisi historian kolmanneksi paras. Oasiksen Be Here Now'n (1997) luvuista on aina liikkunut kahta tietoa: se saavutti joko 663 000 kpl:een tai 692 000 kpl:een myynnin. Joka tapauksessa liikutaan Sheeranin kohdalla aivan äärimmäisissä numeroissa ja hän on erikoistapaus. Ennen kuin sanotaan, että "listasysteemi on rikki", se on periaatteessa ollut rikki jo digilatausten tullessa ja myös latauksissa Sheeranilla oli neljä biisiä seitsemän myydyimmän joukossa. Britanniassa häneen vertautuu vain Adele ja meillä Suomessa ehkä Cheek.


Ei kommentteja: