sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Pimeys saapui

Leonard Cohen ehti juuri vallata top ten -paikan sekä Yhdysvaltojen että Iso-Britannian albumilistoilta uutuudellaan You Want It Darker ennen menehtymistään viime maanantaina. On helppo ennustaa, että sekä uusi levy että jokin kokoelma näkyvät listoilla suhteellisen korkealla myös ensi viikolla.

Cohen ei saanut urallaan kovin montaa hittiä, mutta hänelle tapahtui sama revival-ilmiö kuin Dolly Partonille tai Bob Dylanille: hän on saavuttanut maailmanlaajuisesti tarkastellen uransa parhaat albumilistasijoitukset vasta 2000-luvulla. Esimerkiksi Suomessa kultaa myynyt I'm Your Man (1988) jäi Britanniassa top 40:n alapuolelle eikä listautunut Yhdysvalloissa ollenkaan.

Cohenilla on Britanniasta viisi ja Yhdysvalloista kaksi top ten -albumia, mutta ei yhtään ykkössijaa kummastakaan maasta. Britanniassa hän on yltänyt kahdesti kakkoseksi (Songs from a Room, 1969, sekä Old Ideas, 2012) ja Yhdysvalloissa kerran kolmanneksi (Old Ideas).

Yhdysvaltojen Hot 100 -listalla Cohen ei ole käynyt koskaan, joten nyt Hallelujahilla on hyvä sauma rikkoa se kuparinen, tosin melko raskaalla hinnalla. Hallelujah on hänen ainoa brittihittinsä yllettyään 36:nneksi jouluna 2008. Sijoituksen parantaminen ensi perjantaina on mahdollisuuksien rajoissa.

Ei kommentteja: