sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Omituinen allas

Radioheadin A Moon Shaped Pool on julkaistu vajaan puolen vuoden aikana kolmesti, minkä ansiosta se on tehnyt kolme paluuta Britannian albumilistan top teniin, tuloksena kaksi ykkösviikkoa ja tällä viikolla re-entry sijalle viisi – kiitos uuden erikoispainoksen.

Ensimmäistä kertaa levy julkaistiin lataus- ja striimausversiona joihinkin palveluihin 8. toukokuuta, sen ensimmäinen fyysinen cd- ja lp-versio sekä Spotify-versio ilmestyi Euroopassa 17. kesäkuuta ja nyt kuun vaihteessa ilmestyi uusi erikoispainos, jossa on aiemmin julkaisemattomia kappaleita.

A Moon Shaped Poolin julkaisustrategia on nerokas juuri sellaiselle levylle, jolla on tarpeeksi suuri fanikysyntä – toisin sanoen esimerkiksi päivänpolttavia hittejä tehtailevalle Drakelle erilaisista lp-painoksista ei olisi mitään iloa kaupallisesti. Mutta Radioheadin ainoa tapa pitää nimensä esillä ja levyt listoilla korkealla on varioida samaa levyä useaan otteeseen. Erona on se, että sykli on todella kiivas: aiemmin erikoispainoksia saatettiin jemmailla kuukausitolkulla ellei jopa vuosia.

Radiohead on tunnettu omalaatuisista julkaisustrategioistaan: In Rainbows (2007) ilmestyi alun perin ”maksat jos jaksat” -tyylisenä levynä ja The King of Limbs (2011) sanomalehden kylkiäisenä. Bändi itse on sanonut, että he nettosivat The King of Limbsistä enemmän voittoa kuin mistään aiemmasta levystään, mikä voi olla tottakin. Se saattoi heille tuoda suuremmat yksittäiset tulot kuin mikään aiempi julkaisu, mutta lyödäkseen OK Computerin (1997) noin viiden miljoonan myynti The King of Limbsistä on pitänyt saada suhteellisen iso tukku kytkykäteistä. Virallisia teitä sitä on ostettu arvioiden mukaan alle miljoona kappaletta. Mutta kukin laskee miten laskee: myyntilukujen hehkuttamisessa on aina oma tietty PR- ja tilastoarvonsa.

Ei kommentteja: