keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Listaklassikko: Gary Numan – Cars (1979)

New wave oli listoilla iso juttu noin 35 vuotta sitten ja tuolloin parikymppisen Gary Numanin Carsia pidetään yhtenä genren kulmakivistä etenkin kaupallisesta näkökulmasta: se ylsi brittiykköseksi syyskuussa 1979 ja Yhdysvaltojen Hot 100 -listan ysiksi seuraavana keväänä.

Paljon sämplätyn Carsin populaarikulttuurisesta merkityksestä kertoo sekin, että se on yltänyt brittilistalle kahdesti ilmestymisvuotensa jälkeenkin: vuonna 1987 remiksauksena sijalle 16 ja Carlings-mainoksen myötä 17:nneksi vuonna 1996.

Cars oli Numanille ensimmäinen hitti, mutta ei jäänyt missään nimessä ainoaksi, sillä hän sai viisi muutakin top ten -hittiä brittilistalle. Toiseksi korkeimman sijoituksen eli viidennen tilan merkkautti We Are Glass (1980).

Numan ei jäänyt laisinkaan vain 1980-luvun tähdeksi, sillä hänen tuorein listasinglensä on itse asiassa niinkin läheltä kuin vuodelta 2007, jolloin Ade Fentonin kanssa levytetty The Leather Sea ylsi 72:nneksi.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Cars oli ensimmäinen hitti, jonka Gary Numanin julkaisi omalla taiteilijanimellään. Samana vuonna ennen Carsia hän oli Englannin listaykkösenä Tubeway Armyn "Are Friends Electric":llä, jonka bändin johtohahmona ja biisien tekijänä hän oli.

Markus kirjoitti...

Aivan, totta! Kiitos täsmennyksestä!