sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Astraalisten listaviikkojen määrä: yksi

Eräs legendaarinen listatarina sai perjantaina uuden luvun, kun Van Morrisonin toinen studioalbumi Astral Weeks debytoi brittilistan sijalla 55. Vuonna 1968 ilmestynyt levy oli ehkä historian kuuluisin levy, joka ei ollut tätä ennen päässyt Britannian albumilistalle – ei, vaikka sen edeltäjä Blowin' Your Mindkin (1967) on merkkauttanut 11. tilan. Nyt Rhino julkaisi Astral Weeksistä uuden painoksen, jota siis ostettiin avausviikolla listapaikan arvoisesti.


Astral Weeksistä tuli aikoinaan melkoinen kulttiklassikko ja sitä on myyty Britanniassa platinalevyn verran eli noin 300 000 kpl ja Yhdysvalloissa se merkattiin kultakantaan (puoli miljoonaa myytyä levyä) vuonna 2001. Se näyttäytyy jatkuvasti parhaiden albumien listoilla ja musiikkihistorioitsija Andrew Ford on todennut siitä hienosti: "Sisältämänsä musiikin tapaan Astral Weeks käyttäytyy kuin klassisen musiikin kuuluisat levytykset. Sitä myydään tänä vuonna yhtä monta kappaletta kuin vuonna 1968 ja joka ikinen vuosi sen jälkeen".

Kuunnelkaamme tänään kaikki Astral Weeks.

Tänä vuonna 70 täyttäneellä Van Morrisonilla on muuten toki hienosti brittilistamenestystä nimenomaan albumipuolelta, kaikkiaan 12 top ten -albumia, mutta ikävä kyllä ei vielä ykkösiä.

Ei kommentteja: