maanantai 30. marraskuuta 2015

Adelen ensimmäinen välitilinpäätös

Adelen 25 on historian toiseksi parhaiten ensimmäisenä viikkonaan myynyt musiikkijulkaisu. Sen paremmin kaupaksi on käynyt ainoastaan Elton Johnin Candle in the Wind ’97 (1997), jonka avausennätyksiä ei ihan heti rikotakaan.

Yhdysvalloissa 25:ia myytiin viikossa 3,38 miljoonaa, joka ylittää ’N Syncin No Strings Attachedin (2000) albumiennätyksen noin 40 prosentilla. Sen edelle jää kuitenkin tuo Elton Johnin single, jota kaupattiin viikossa aivan järisyttävät noin 3,5 miljoonaa. Luku on mieletön nimenomaan formaattinsa vuoksi: aiemmin tai sen jälkeen mikään single ei ole päässyt lähellekään tuollaista viikkonumeroa Yhdysvalloissa.

Britanniassa 25 merkkautti historian parhaan albumin myyntiviikon noin 800 300 kpl. Sielläkin se jää Candle in the Windin jalkoihin, mutta myös monen muun singlen. Britannia oli aikoinaan, ja on yhä tavallaan, singlemyynnin luvattu maa. Sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa 25:sta tuli viikossa vuoden ostetuin levy.

Australiassa 25 kävi viidessä päiväksi kaupaksi 210 000 kpl ja Uudessa-Seelannissa viikossa ennätykselliset 18 800 kpl. Suomessakin se debytoi tietenkin ykkösenä, mutta täältä on vaikea saada mitään dataa. Playground Music ei ole ainakin minun korviini tiedottanut levyn rikkoneen kulta- tai platinarajoja.

Ei kommentteja: