keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Listaklassikko: Cher – Believe (1998)

1990-luvusta muistetaan brittilistalta monia asioita: Wet Wet Wetin ja Bryan Adamsin hallinnat, Elton Johnin Diana-muistelot ja Oasis vastaan Blur, mutta mitä hittien kolossaalisuuteen tulee, niin Cherin Believe taitaa on ylittämätön. Se hallitsi brittilistaa vuoden 1998 yleiseen menoon nähden järisyttävät seitsemän viikkoa ja oli kovatasoisen vuoden myydyin single yltäen miljoonatasolle.

Jos mietitään Cherin tauko listoilla ennen Believeä, niin se ei ollut mitenkään poikkeuksellinen: hänen edellisestä ykkösestäänkin  Love Can Build a Bridge (1995) oli ehtinyt kulua vain 3,5 vuotta. Mutta tapa jolla se tuli, ja jälki, jonka Believe jätti, oli äärimmäinen: siitä tuli 52-vuotiaalle artistille signature song – kolme vuosikymmentä ensimmäisten hittien jälkeen. Paaluja Cherille on kertynyt kaikkiaan neljä.

Believen jälkeen alkoi väistämätön alamäki, vaikka toki kaikki samannimisen emoalbumin (#4, 1998) singlet olivat hittejä napaten sijat 1, 5, 12 ja 21. Toissasyksyinen I Hope You Find It palautti rouvan listoille 12 vuoden tauolta sijoituttuaan 25:nneksi.

Ei kommentteja: