perjantai 19. syyskuuta 2014

Listanimi: Ryan Adams

Aiemmin niin tuottelias alt country -tähtenä aloittanut Ryan Adams piti oikein muutaman vuoden taukoa ennen kuin palasi uudella nimettömällä levyllään top teniin sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa. Käyn tässä nopeasti läpi hänen listauraansa sooloartistina. Adamshan oli ennen sooloiluaan Whiskeytownin kantavia voimia – ei sillä, että Whiskeytownin listamenestyksestä saisi montaa riviä kirjoitettuakaan.

Adamsin ensimmäinen sooloalbumi Heartbreaker ilmestyi vuonna 2000 ja oli ns. sleeper-menestys. Se ei esimerkiksi päässyt juuri missään top 75 -listalle, mutta on myynyt kultaa Britanniassa. Seuraaja Gold (2001) oli sitten jo lähes valtavirtasuosikki yltäen Yhdysvalloissa 59:nneksi ja Britanniassa peräti 20:nneksi. Se oli pitkään Adamsin parhaiten sijoittunut levy saarivaltakunnassa ja on yhä myydyin.

Goldin jälkeen Adamsin nopeaan tahtiin ilmestyneet levyt alkoivat Yhdysvalloissa päästä top 40:ään. The Cardinalsin kanssa tehty Cold Roses (2005) ylsi 26:nneksi. Vuonna 2007 ilmestyi yhdeksäs levy Easy Tiger, josta tuli jopa top ten -menestys, kun se tupsahti avausviikollaan jenkkilistan seitsemänneksi.

Sittemmin Adamsin levytystahti on siis harventunut. Vuonna 2011 ilmestynyt Ashes and Fire pääsi taas seitsemänneksi ja nyt sitä seurannut nimetön levy peräti neljänneksi. Top ten -merkintöjä on Yhdysvalloista siis kolme ja top 40 -käyntejä yhdeksän.

Britanniassa Adams sai odottaa ensimmäistä top ten -sijoitustaan Ashes and Fireen asti, joka käväisi yhdeksäntenä. Uutuus nappasi kuudennen tilan, joten hänellä on kaksi top ten -visiittiä ja kaikkiaan toistaiseksi kuusi top 40 -merkintää.

Yhdysvalloissa Adamsilla ei ole juuri singlemenestyksiä, vaikka New York, New York (2001) oli kohtuullinen hitti. Brittilistalla hän on sen sijaan päässyt neljästi top 40:ään. Korkein sijoitus on So Aliven (2004) 21. tila. Viimeisin sinkkulistamerkintä on kuitenkin lähes yhtä kaukaa, kun Oasis-cover Wonderwall piipahti 27:ntenä.

Ei kommentteja: