sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Listakatsaus, vko 23

Billboard Hot 100, Top 10

1. (2.) Iggy Azalea featuring Charli XCX – Fancy
2. (3.) Ariana Grande featuring Iggy Azalea – Problem
3. (1.) John Legend – All of Me
4. (4.) Pharrell Williams – Happy
5. (5.) DJ Snake and Lil Jon – Turn Down for What
6. (6.) Katy Perry featuring Juicy J – Dark Horse
7. (7.) Jason Derulo featuring 2 Chainz – Talk Dirty
8. (17.) Nico and Vinz – Am I Wrong
9. (8.) Justin Timberlake – Not a Bad Thing
10. (20.) Jason Derulo featuring Snoop Dogg – Wiggle

Iggy Azalean läpimurtohitti Fancy on vahva ehdokas kesän kovimmaksi menestykseksi Yhdysvalloissa. Se nousi tällä viikolla kakkossijalta kärkeen syrjäyttäen kolme viikkoa hallinneen All of Men. Fancy on myös sillä vierailevan brittiartisti Charli XCX:n ensimmäinen ykkönen.
Sukupuoli- ja genrejaottelu on tietenkin tarpeetonta, mutta naisräppäri ei ole ollut Hot 100 -listan ykkösenä sitten Lil’ Kimin, joka oli mukana Moulin Rouge -elokuvaa varten levytetyllä Lady Marmaladella (2001). Lady Marmalade on myös viimeisin kahden tai useamman naisen yhteisykkönen, ellemme ota huomioon Britney Spearsin yhden viikon piipahdusta Rihannan S&M:n (2011) krediiteissä remiksauksen ansiosta.
Problem nousi pykälän kakkoseksi, joten Azalealla on kaksoisjohto – jälkimmäisessä hän on tosin vain vierailijana. Billboard nosti esiin kiinnostavan trivianpalasen: tätä ennen vain The Beatles on pitänyt ykkös- ja kakkossijoja samanaikaisesti hallussaan kahdella ensimmäisellä listahitillään.
Norja sai taas yhden top ten -hitin lisää, kun Nico and Vinzin Am I Wrong loikkasi 17–8. Edellinen norjalainen top ten -menestyshän oli tietenkin Ylvisin The Fox (#6, 2013).
Jason Derulon ja Snoop Doggin Wiggle hyppäsi 20–10. Se on umlautin sukunimestään pudottaneen Derulon viides ja Snoop Doggin 11:s top ten -hitti. Ed Sheeranin Sing eteni toistaiseksi korkeimmalle sijalleen 13:nneksi.
Michael Jacksonin Love Never Felt So Good putosi 9–16, mutta mies on vahvasti läsnä listalla muuten: Billie Jean (#1, 1983) palasi viraalivideon ansiosta peräti 14:nneksi ja uuden albumin Slave to the Rhythm debytoi hienosti sijalla 45. Se on Jacksonin viideskymmenes Hot 100 -merkintä.
Magicin esikoishitti Rude loikkasi 28–15 ja Katy Perryn Birthdaykin pinnisti top 20:een (23–17). Brittilaulaja Sam Smith on aloittanut uransa upeasti myös rapakon takana: Stay with Mestä tuli hänen kolmas top 40 -hittinsä, kun se nousi 29:nneksi.
OneRepublicin Love Runs Out pomppasi 69–34 ja on bändin kahdeksas top 40 -merkintä. Jake Owen sai toisen top 40 -hittinsä kesäisen Beachin’-kappaleen edettyä 44–37. Hänen suurin menestyksensä on Barefoot Blue Jean Night (#21, 2011).
Kantrikuningattarien Miranda Lambertin ja Carrie Underwoodin Something Bad -duetto avasi paikalta numero 39. Nicki Minajin Pills n Potions debytoi sijalla 47.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Coldplay – Ghost Stories
2. (-) Brantley Gilbert – Just as I Am
3. (2.) Michael Jackson – Xscape
4. (4.) Soundtrack – Frozen
5. (1.) The Black Keys – Turn Blue
6. (3.) Various Artists – NOW 50
7. (-) Phillip Phillips – Behind the Light
8. (-) Soundtrack – The Fault in Our Stars
9. (14.) Iggy Azalea – The New Classic
10. (5.) Rascal Flatts – Rewind

Coldplayn kuudes studioalbumi Ghost Stories debytoi listakärjessä selvästi, kun sitä ostettiin 383 000 kpl – tietenkin vuoden paras avaus. Se on bändin neljäs ykkönen. Putki alkoi vuoden 2005 X&Y:lla.
Kantritähti Brantley Gilbertin kolmannesta albumista Just as I Am tuli hänen toinen top ten -albuminsa ja kakkossija on miehen uran paras. Levyä ostettiin hulppeasti 211 000 kpl, joka olisi riittänyt ykkössijaan aika monella viikolla.
Toinen kantrilaulaja Phillip Phillips sen sijaan joutui tyytymään seitsemänteen tilaan kakkosalbumillaan Behind the Light. The World from the Side of the Moonia (#4, 2012) on ostettu yli miljoona kappaletta.
The Fault in Our Stars -elokuvan soundtrack avasi mainiosti sijalta kahdeksan. The Rootsin And Then You Shoot Your Cousin sijoittui 11:nneksi. Heillä on kuusi top ten -käyntiä, parhaana Things Fall Apartin (1999) nelostila.
Tv-esiintyminen vei OneRepublicin Nativen (#4, 2013) 34–12. Conor Oberstin sooloalbumi Upside Down Mountain avasi sijalta 19. Hän on päässyt Bright Eyesin kanssa peräti neljänneksi (Cassadaga, 2007).


Britannian singlet, Top 10

1. (-) Secondcity – I Wanna Feel
2. (1.) Sam Smith – Stay with Me
3. (-) Klingande – Jubel
4. (2.) Mr. Probz – Waves
5. (4.) Rita Ora – I Will Never Let You Down
6. (6.) John Legend – All of Me
7. (3.) Fuse ODG featuring Sean Paul – Dangerous Love
8. (8.) Paloma Faith – Only Love Can Hurt Like This
9. (-) Ellie Goulding – Beating Heart
10. (7.) Calvin Harris – Summer

Yhdysvalloissa syntynyt, mutta jo teini-iässä Britanniaan muuttanut dj-tuottaja Secondcity eli Rowan John nappasi brittilistan paalupaikan heti ensisinkullaan I Wanna Feel. Täten viime viikon ykkönen Sam Smithin Stay with Me putosi kakkoseksi.
Ranskalaisen Klinganden eurohitti Jubel debytoi kolmantena. Hekin ovat listan ensikertalaisia. Ellie Gouldingin Beating Heart soi Divergent-elokuvassa ja debytoi yhdeksäntenä. Se on neidon seitsemäs top ten -hitti.
Coldplayn A Sky Full of Stars eteni pykälän 14:nneksi. Rockyhtye Twin Atlanticin Heart and Soul aloitti paikalta numero 17. Se on heille hurjan hyvä sijoitus, sillä tätä ennen he eivät olleet päässeet kertaakaan edes top 75:een. Kolmosalbumi Great Divide ilmestyy elokuussa.
Lana Del Reyn West Coast julkaistiin vasta nyt Britanniassa ja se joutui tyytymään 21:nteen tilaan. One Directionin You and I pomppasi 46–22, mutta se on käynyt jo aiemmin 19:ntenä. Nicki Minajin Pills n Potions eteni toisella listaviikollaan 31:nneksi.
Poikaryhmä M.A.D.:n Shotgun avasi sijalta 30. Heidän uransa alku on ollut tasainen, sillä Shotgun on kolmas top 40 -hitti ja kahden aiemman sijoitukset olivat 37 ja 32.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Sam Smith – In a Lonely Hour
2. (1.) Coldplay – Ghost Stories
3. (6.) Paolo Nutini – Caustic Love
4. (4.) Paloma Faith – A Perfect Contradiction
5. (2.) Michael Jackson – Xscape
6. (10.) Pharrell Williams – G I R L
7. (8.) Arctic Monkeys – AM
8. (3.) Paul Heaton and Jacqui Abbott – What Have We Become
9. (17.) The Vamps – Meet The Vamps
10. (14.) London Grammar – If You Wait

Sam Smith aloitti heti huipulta laulamalla Disclosuren ja Naughty Boyn hitit ja nyt hänen odotettu esikoisalbuminsa In a Lonely Hour jyräsi yllättävänkin selvästi albumilistan ykköseksi. Sitä ostettiin hienosti 101 000 kpl. Coldplayn Ghost Stories joutui taipumaan, vaikka sitäkin kaupattiin ihan kelpo lailla.
Mariah Careyn kaoottisesti nimetty Me I Am Mariah…The Elusive Chanteuse debytoi sijalla 14. Se ei kuulosta kovin mairittelevalta, mutta hänen edellinen studioalbuminsa Memoirs of an Imperfect Angel (2011) jäi peräti 23:nneksi. Careyllä on 12 top ten -albumia, joista kaksi ykköstä: Music Box (1993) ja Daydream (1995).
Neil Youngin A Letter Home ilmeistyi ensimmäisen kerran rajoitetusti Record Store Dayn aikaan ja nyt sen täysiverinen julkaisu riitti 17:nteen tilaan. Röyksoppin ja Robynin minialbumi Do It Again debytoi sijalla 20. Röyksoppin uran paras on Melody AM:n (2001) yhdeksäs tila, Robyn on päässyt parhaimmillaan 11:nneksi nimettömällä levyllään (2005).
Paolo Nutinin Sunny Side Up (#1, 2009) palasi 19:nneksi. Peter Andren The Big Night debytoi sijalla 23. Hän koki uuden tulemisen vuonna 2009 Revelationin päästyä peräti kolmanneksi. Kaikkiaan miehellä on neljä top ten -merkintää.
Sharon Van Ettenin ensimmäinen top 40 -albumi Are We There aloitti sijalta 27. Bury Tomorrow’n Runes pääsi 34:nneksi ja Echo and the Bunnymenin Meteorites pinnisti 37:nneksi, joka on heidän paras sijoituksensa sitten What Are You Going to Do with Your Lifen (#21, 1999). Pykälän alempaa löytyy kristillistä musiikkia Life Worshipin Dance Againin myötä.

Ulkomaanmatkojen vuoksi blogini pitää pienen tauon, mutta palaa ruotuun taas viimeistään parin viikon kuluttua.

Ei kommentteja: