tiistai 8. huhtikuuta 2014

Listanimi: Shakira

Kolumbialainen Shakira Ripoli ponnahti hetkessä maailmantähdeksi 2000-luvun alussa hiteillään Whenever Wherever ja Underneath Your Clothes. Ensin mainittu oli vuoden 2002 suurin hitti Suomessa.

Shakira on kuitenkin levyttänyt jo vuodesta 1991 alkaen. Latinalaisessa Amerikassa hänen ensimmäinen menestyslevynsä oli vuoden 1996 Pies Descalzos ja sen seuraaja ¿Dónde Están los Ladrones? (1999) menestyi ihan hyvin jo Euroopassakin. Lopulta ensimmäinen englanninkielinen albumi Laundry Service (2001) räjäytti pankin maailmanlaajuisesti.

Yhdysvalloissa Laundry Service ylsi kolmanneksi. Sen sinkuista Whenever Wherever nappasi Hot 100 -listan kuudennen tilan ja Underneath Your Clothes yhdeksännen. Britanniassakin albumi oli menestys yltäen listakakkoseksi ja myyden lähes miljoona kappaletta. Mainitut sinkut pääsivät kakkoseksi ja kolmanneksi. Myös kolmas single Objection (Tango) oli siellä top 20 -tavaraa.

Laundry Servicestä lähtien Shakiralla on ollut rinnakkain englannin- ja espanjankielinen ura. Fijación Oral Vol. 1 (2005) esitettiin kokonaan espanjaksi ja Oral Fixation Vol. 2 (2006) englanniksi. Ensin mainitulta irtosi globaali hitti La Tortura, jälkimmäiseltä eräs viime vuosikymmenten suurimmista hiteistä Hips Don’t Lie. Wyclef Jeanin tähdittämä Hips Don’t Lie ylsi jopa Hot 100 -listan ykköseksi ja siitä tuli Shakiran ensimmäinen ykkössingle myös Britanniassa, josta paaluviikkoja kertyi jopa viisi. Mainitut albumit nappasivat jenkkilistalta sijat neljä ja viisi.

Vuonna 2007 Shakira duetoi Beyoncén kanssa kappaleen Beautiful Liar, josta tuli brittiykkönen ja jenkkikolmonen. Hänen seuraava albuminsa oli taas englanninkielinen, She Wolf (2009). Sen nimibiisi ja ensimmäinen single oli jälleen iso hitti yltäen Hot 100 -listan 11:nneksi ja brittilistan neloseksi. 

Shakiran pyrkimys globaaliin tähteyteen näkyi myös vuoden 2010 futishitissä Waka Waka (This Time for Africa), joka menestyi erityisen hyvin manner-Euroopassa, ja oli top 40 -tavaraa myös Britanniassa ja Yhdysvalloissa. 

Espanjankielinen Sale el Sol (2011) ei sisältänyt isoja britti- eikä jenkkimenestyksiä. Nyt uusi englanninkielinen studioalbumi Shakira avasi Yhdysvalloissa peräti kakkossijalta, joka on hänen korkein noteerauksensa.  Rihanna-duetto Can’t Remember to Forget You on ollut top 20 -hitti molemmilla markkina-alueilla.

Yhdysvalloista Shakiralla on neljä Hot 100 -listan top ten -merkintää, joista yksi ykkönen, sekä viisi top ten -albumia. Britanniasta vastaavat luvut ovat kuusi (kaksi ykköstä) ja kaksi.

Ei kommentteja: