maanantai 24. maaliskuuta 2014

Listanimi: Belinda Carlisle

Juuri uudella kokoelmallaan brittilistalle noussut yhdysvaltalainen Belinda Carlisle muistetaan urastaan The Go-Go’sin laulajana ja muutamasta kasarisoolohitistä, mutta usein unohdetaan, että hänellä on kuitenkin peräti seitsemän brittilistan top ten -merkintää ja ensimmäisen ja viimeisen väli kasvoi jopa yhdeksäksi vuodeksi.

Carlislen ensimmäinen soolosingle Mad About You oli iso Hot 100 -hitti (#3, 1986), mutta jäi ilman laajaa kansainvälistä menestystä, kuten myös Belinda-albumi (1986). Kakkosalbumille hän sai Rick Nowelsilta kappaleen Heaven Is a Place on Earth, josta tuli valtava maailmanlaajuinen hitti ja sekä britti- että jenkkiykkönen. Heaven on Earth -albumilta (1987) lohkaistiin lopulta kolme top ten -hittiä kummallekin markkina-alueelle. Albumi ylsi brittilistan neloseksi ja USA:n 13:nneksi.

Siitä lähtien Carlisle oli isompi nimi Britanniassa kuin USA:ssa. Kolmoslevy Runaway Horses (1989) pääsi vain vaivoin top 40 -tasolle USA:ssa, mutta nappasi nelossijan saarivaltakunnasta Leave a Light On -sinkun yllettyä niin ikään neljänneksi tahollaan. Albumilta lohkaistiin peräti viisi top 40 -sinkkua ja sen viides single (We Want) The Same Thing pääsi jopa kuudenneksi syksyllä 1990.

Nelosalbumin Live Your Life and Be Free (#7, 1991) kaikki singlet olivat myös top 40 -kamaa, vaikka eivät enää onnistuneetkaan avaamaan top tenin ovea. Yhdysvalloissa hänen tähtensä oli laskenut jo melko alas, mutta Do You Feel Like I Feel pääsi sentään Hot 100 -listan sijalle 73.

Vuonna 1992 julkaistu kokoelma The Best of Belinda toi Carlislelle viimein Britannian albumilistan ykkössijan. Viides levy Real (#9, 1993) oli hänen neljäs top ten -albuminsa Britanniassa ja singlet menestyivät yhä tasaisesti. Seuraajan A Woman and a Manin (1996) pilottilohkaisu In Too Deep (alla) vei hänet jälleen singlelistan top teniin kuudenneksi ja Always Breaking My Heart nappasi kahdeksannen sijan. Albumi itse joutui tyytymään tahollaan 12. tilaan.

2000-luvulla Carlisle on ollut kuitenkin todella hiljaa. Hänen viimeisin studioalbuminsa, vuoden 2007 Voila, ei saanut aikaan mitään missään. Nyt The Collection -kokoelma nappasi kuitenkin siis brittilistan 24. tilan.

Brittilistalta Carlislella on soolona siis viisi top ten -albumia ja yksi ykkönen. Singlepuolelta top ten -merkintöjä on seitsemän, joista yksi ykkönen, mutta top 40 -hittejä on kertynyt peräti kaksikymmentä.

Yhdysvalloista hänellä on kolme top 40 -albumia ja neljä Hot 100 -listan top ten -hittiä. Hot 100 -merkintöjä löytyy kaikkiaan kymmenen.Ei kommentteja: