keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Listanimi: Leona Lewis

Kykykisasta maailmanmaineeseen ponnistaneella Leona Lewisilla on yksi merkittävä listaennätys: hän on eniten Britannian singlelistan ykkösviikkoja (13) kerännyt brittiläinen naissooloartisti. Okei, ei se niin merkittävä olekaan, mutta kuitenkin.

Lewis voitti X Factor -kisan vuonna 2006 ja rynnisti sikäläisen singlelistan kärkeen tietenkin heti ensimmäisellä singlellään A Moment Like This, joka oli cover Kelly Clarksonin Hot 100 -listan ykkösestä. Ensimmäinen uusi biisi, Ryan Tedderin ja Jesse McCartneyn kirjoittama Bleeding Love ”räjäytti pankin” – siitä tuli eräs 2000-luvun suurimpia hittejä maailmanlaajuisesti ja jopa Hot 100 -listan ykkönen. Brittilistan kärjessä biisi viipyi seitsemän viikkoa.

Bleeding Loven emoalbumi Spirit julkaistiin marraskuussa 2007 ja siitä tuli välitön jättimenestys, etenkin Britanniassa, jossa se on kaikkien aikojen 25 myydyimmän levyn joukossa. Albumi vietti listaykkösenä kaikkiaan kahdeksan viikkoa. Spirit ylsi myös Yhdysvaltojen ykköseksi ja on myynyt siellä platinaa.

Spiritin singlet saavuttivat brittilistalla sijat 1, 2, 5 ja 1. Viimeinen noista ja Lewisin kolmas ykkönen oli cover Snow Patrolin kappaleesta Run, joka sisällytettiin Spiritin deluxe-painokselle.

Kakkosalbumi Echo (#1, 2009) oli sekin välitön menestys, joskaan ei myynyt läheskään yhtä paljon kuin Spirit. Pilottisingle Happy ylsi sinkkulistan kakkoseksi, mutta muita top ten -sinkkuja ei siltä irronnut. I Got You saavutti 14. tilan.

Kolmatta albumia Glassheart (#3, 2012) saatiin odottaa kolme vuotta ja Lewisin tähti oli ehtinyt hiipua. Aviciin kanssa tehty Collide ei päässyt krediittiepäselvyyksien vuoksi albumille mukaan, mutta oli top ten -single (#4, 2011). Levyn varsinainen lohkaisu Trouble pinnisti seitsemänneksi ja Nine Inch Nails -cover Hurt ennen sitä kahdeksanneksi. Kaikkiaan Lewisilla on ihan kunnioitettavasti yhdeksän top ten -singleä.

Yhdysvalloissa hänen hittimenestyksensä on huomattavasti vaisumpaa. Brittikakkonen Better in Time ylsi Bleeding Loven vanavedessä sijalle 11, mutta muita top 40 -merkintöjä ei ole. Albumipuolella Echo jäi Spiritin jälkeen melko keskinkertaisesti 13:nneksi eikä Glassheartia taidettu julkaista siellä lainkaan.

Nyt Lewisiltä on ilmestynyt joulualbumi Christmas with Love, joka debytoinee sunnuntaina brittilistan top 20:n kieppeillä.

Ei kommentteja: