torstai 25. heinäkuuta 2024

Listaklassikko: John Denver – Annie’s Song (1974)

Folkrokkari John Denver on tänä päivänä striimeissä mitaten eräs suosituimpia sooloartisteja 1960–70-luvun poplistoilta. Moni tuntee ennen kaikkea Take Me Home, Country Roads -jättiklassikon vuodelta 1971, mutta sillä Denver ei saavuttanut Yhdysvaltojen Hot 100 -listan ykköstilaa. Kärkeen ylsi sen sijaan hänen toiseksi tunnetuin kappaleensa Annie’s Song.

Annie’s Song nousi Hot 100 -listan keulille heinäkuussa 1974, eli tasan 50 vuotta sitten, kahdeksi viikoksi. Kappale kertoo Denverin silloisesta puolisosta Annie Denveristä ja John kirjoitti sen tarinan mukaan reilussa kymmenessä minuutissa hiihtolomalla.

Denver valloitti Annie’s Songilla myös brittilistan myöhemmin syksyllä. Britanniassa Denver on huomattavasti tuntemattomampi, eikä esimerkiksi Take Me Home Country Roads ole koskaan päässyt siellä listoille, mutta Annie’s Songista tuli hitti vielä toistamiseen instrumentaalina, kun James Galway vei sen kolmoseksi vuonna 1978.

Kaikkiaan Denver saavutti neljä Hot 100 -ykköstä. Viimeinen listamerkintä tuolta saralta tuli vuonna 1984. Lentämistä harrastanut Denver menehtyi lentokoneturmassa vuonna 1997 koneensa pilottina.

Hector tekstitti Annie's Songin Freemanille nimellä Olet mun kaikuluotain vuonna 1976 ja sen coveroi 40 vuotta myöhemmin Ville Valo. Alkuperäisellä Annie’s Songilla on Spotifyssa 237 miljoonaa kuuntelua. Youtuben suosituin video (live-tallenne) on kerännyt 14 miljoonaa katselua.

3 kommenttia:

Niko Peltonen kirjoitti...

Olet mun kaikuluotain oli toki aikanaan jo Hectorin Freemanille tekemä käännös Annie's Songista.

Markus kirjoitti...

Kiitos huomiosta! Lisäänpä tuon tärkeän tiedon tekstiin.

Timo kirjoitti...

Myös Ressu Redford: Taas aurinko nousee (1993), sanat Juha Tapaninen.