torstai 25. huhtikuuta 2024

Listaklassikko: Blondie – Sunday Girl (1979)

Newyorkilaisyhtye Blondie on monessa mielessä kiinnostava palanen populaarikulttuurihistoriaa. Heidän new wave -poppinsa resonoi molemmin puolin Atlanttia, mutta pidempi hittiura siunaantui Britanniassa, missä he saavuttivat kuusi singlelistan ykköstä. Yhdysvaltojen Hot 100 -listan ovet aukesivat vasta megahitillä Heart of Glass (1978) – siinä vaiheessa heillä oli jo kolme top ten -hittiä Britanniassa.

Blondie julkaisi Britanniassa myös sinkkuja, jotka eivät koskaan virallisesti ilmestyneet Yhdysvalloissa. Yksi näistä on Sunday Girl, joka nappasi brittilistan ykkössijan keväällä 1979, samoihin aikoihin kun Heart of Glass piipahti USA:n ykkösenä. Sunday Girlille kertyi kolme ykkösviikkoa.

Parallel Lines -albumilta (#1, 1978) lohkaistu Sunday Girl oli siinä vaiheessa Blondien toinen ykkössinkku ja niitä tuli nopeasti kolme lisää vuosikymmenen vaihduttua. Sitten vauhti hiipui ja yhtye lopetti toimintansa. Paluu 1990-luvulla oli menestyksekäs: Mariasta (1999) tuli kuudes ja toistaiseksi viimeinen brittiykkönen.

Yhdysvalloissa Hot 100 -ykkösiä kertyi lopulta neljä. Koska Sunday Girl ei ollut jenkkihitti, se on hieman unohtunut verrattuna Blondien muihin menestyssinkkuihin. Sillä on Spotifyssa 25,3 miljoonaa kuuntelua. Kappaleelle ei taida olla virallista musiikkivideota, mutta suosituin pätkä on kerännyt 3,2 miljoonaa pyöritystä Youtubessa.


Ei kommentteja: