torstai 31. maaliskuuta 2022

Takaisin Tomin raflaan

Vanhojen hittien hyödyntäminen on tietenkin vanha juttu, mutta joidenkin hittien elvyttämistä on huomannut oikein kaipaavansa. Minua yllätti, miten kauan kesti, että TikTok-vaikuttajat keksivät nostaa tikunnokkaan Suzanne Vegan klassikkokappaleen Tom’s Diner (1982).

Paitsi että eivät nostaneet, sillä eilen Yhdysvaltojen Hot 100 -listan sijalla 84 debytoi aiemmin täysin tuntemattomien saksalaisten AnnenMayKantereitin ja Giant Rooksin versio kappaleesta. Todella oudolla tavalla laahaavalla versiolla on tällä hetkellä 60 miljoonaa kuuntelua Spotifyssa.

Kappaleen menestys havainnollistaa sitä, että tutun tai hyvän melodian esittäjällä ei ole niinkään merkitystä. Jostain klassikkokappaleesta viraalihitiksi voi nousta obskuuri cover-versio ja sitten se näkyy striimi- ja hittilistoilla.

Alkuperäinen Tom’s Diner julkaistiin singlenä vasta Luka-kappaleen menestyksen jälkeen vuonna 1987 ja se ylsi esimerkiksi Britanniassa 58:nneksi. DNA:n remiksauksena biisi valloitti listat lopulta 1990-luvun alussa laajalti, Britannian kakkonen ja Yhdysvaltojen Hot 100 -listan vitonen.


Ei kommentteja: