tiistai 7. maaliskuuta 2023

Kielimuurit murtuvat

Striimausten myötä kaiken musiikin kulutuksen tultua aiempaa näkyväksi listoilla Yhdysvaltojen albumilistalla on vuosien varrella nähty yhä enemmän espanjankielisiä levyjä. Ykköseksi asti yltäminen on ollut kuitenkin edelleen erittäin harvinaista. Ensimmäinen kokonaan espanjaksi esitetty levy kärjessä oli Bad Bunnyn El Último Tour del Mundo (2020) ja hän toisti tempun viimevuotisella Un Verano Sin Tillä, joka sitten johtikin peräti 13 viikkoa.
 
Tällä viikolla saatiin kolmas espanjankielinen ykkönen, kun kolumbialaisen Karol G:n neljäs levy Mañana Será Bonito debytoi huipulla. Täten siitä tuli myös ensimmäinen naisen esittämä kokonaan espanjankielinen ykkösalbumi. Hänen edellinen levynsä KG0516 (2021) ylsi 20:nneksi.

 
Lista-arkistot tuntevat pari pääosin ei-englanninkielistä naisartistin esittämää ykköstä: Selenan Dreaming of You nousi kärkeen postuumisti vuonna 1995, ja historian kätköistä löydetään The Singing Nunin eponyymi albumi vuodelta 1963, joka on ranskankielinen. Selenan albumilla on kuusi espanjankielistä kappaletta, viisi englanninkielistä ja kaksi englantia ja espanjaa sekoittavaa duettoa.

Ei kommentteja: