sunnuntai 28. helmikuuta 2021

Pelivoitot jälkikäteen

Duncan Laurence
n Arcade vei euroviisuvoiton Alankomaihin 44 vuoden tauon jälkeen toissa vuonna, mutta kappaleen poplistarelevanssi on alkanut toden teolla yllättäen vasta tänä talvena. Se on noussut Britannian sinkkulistalla Tiktok-suosion myötä 29:nneksi eli ensimmäistä kertaa top 40:ään. 

 

Viisujen pääseminen listoille viisukauden ulkopuolella on järjettömän harvinaista, mutta ei täysin ennennäkemätöntä. Domenico Modugnon klassikko Nel Blu Dipinto Di Blu ylsi kolmanneksi kisassa keväällä 1958, mutta oli listahitti sekä Yhdysvalloissa että Britanniassa vasta syksyllä. Se on edelleen ainoa Yhdysvaltojen Hot 100 -listan kärkeen päässyt euroviisu. Gina G:n Ooh Aah..Just a Little Bitillä (1996) oli myös pitkät jäljet – brittilistan ykkössija tuli pari kuukautta kisan jälkeen ja Hot 100 -piikkaus (12. sija) tapahtui vasta seuraavan vuoden puolella. Sekään ei voittanut viisukisaa, mutta on toistaiseksi tuorein edes jonkinlaisena jenkkilistahittinä pidettävä viisu. Ainakin ennen Arcadea.

 

Tammikuussa Arcadesta tuli kaikkien aikojen kuunnelluin euroviisu Spotifyssa. Tällä hetkellä kuunteluita on kasassa rapiat 200 miljoonaa. Yhdysvalloissakin se on ollut Spotifyn top sadassa nyt jonkin aikaa.

 

Mitä tästä opimme? Ikinä ei ole myöhästä ja viisuihin yrittäminen kannattaa aina – vinkiksi vain pelokkaille suomipoppareille!

Ei kommentteja: