torstai 25. lokakuuta 2018

Dataa, dataa, dataa…

Eräs somesuosikeistani on Chartdata-niminen Twitter-tili, joka tviittailee poplista-aiheista statistiikkaa jatkuvalla syötöllä. Eilen tili postasi Spotifyn kuunnelluimmat 1970-, 1980-, 1990- ja 2000-luvuilla julkaistut kappaleet. 

Kolmessa ensin mainitussa ei ole kauheasti yllättävää, ellei mm. Shrekin kautta suurta revivalia saanutta Smash Mouthin All Staria lasketa, mutta viime vuosikymmenen viidenneksi suurin Spotify-suosikki Eminemin ja Nate Doggin ’Till I Collapse (2002) hämmentää: se ei nimittäin koskaan ollut virallinen single eikä ole koskaan yltänyt esimerkiksi Yhdysvaltojen Hot 100 -listalle. Siitä huolimatta se on sertifioitu digilatausten ja striimausten ansiosta viisinkertaiseksi platinasingleksi Yhdysvalloissa.

’Till I Collapsea on käytetty vuosien saatossa niin pelien, urheilun kuin tv-sarjojen musiikkina, kuten esimerkiksi Call of Duty 2: Modern Warfare -pelin mainonnassa. Tällä hetkellä sillä on 546 miljoonaa kuuntelua Spotifyssa. Viime vuosikymmenen ykkösellä, niin ikään Eminemin esittämällä Lose Yourselfilla (2002), on 620 miljoonaa, joten kärki on aika tiukka.

Ei kommentteja: