sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

A Little Less Ed Sheeran, A Little More New Hits

The Official Charts Company on jälleen muuttanut Britannian singlelistasääntöjään, tällä kertaa hieman mielivaltaisempaan suuntaan: artistilta hyväksytään mukaan vain kolme suosituinta kappaletta ja kymmenen listaviikon jälkeen (ja kappaleen kulutuksen laskettua useamman viikon) striimausten painotusta pudotetaan siten, että suhde 150:1 muuttuu suhteeksi 300:1. Uudet säännöt voi lukea kaikessa monimutkaisuudessaan täältä.

Sääntö on ehditty nimetä Ed Sheeran -säännöksi, koska on päivänselvää, että sillä yritetään taklata mahdollisuus valloittaa singlelistan top ten kokonaisuudessaan, kuten Sheeran lähes valloitti Divide-albumin ilmestyessä aiemmin tänä vuonna. Mielivaltaisuudesta on kirjoitettu useampia blogitekstejä, muun muassa Popjustice käsitteli aihetta tutun hauskasti. Ja onhan tämä suhteellisen irvokasta: musiikin kulutuksen mittaaminen on muuttunut radikaalisti 2000-luvulla, OCC yrittää väkisin viedä listojaan takaisin nopealiikkeiselle 1990-luvulle. Popjusticen sanoin: ”This is great news because it means the charts will be able to simply ignore some of the country’s most popular songs!”

Muutos tarkoittaa sitä, että listan sijoilla 20–100 nähdään viikkotasolla runsaasti lisää liikettä ja uutuuksia, mikä on varmasti levy-yhtiöiden toive. Yhden arvion mukaan saisimme noin 15% enemmän listanimikkeitä kuin ennen uudistusta. Aivan kärkipäähän säännöllä ei ole paljon vaikutusta, mutta tuskin näemme aivan hetkeen enää 20 viikkoa top tenissä viettäviä kappaleita, vaikka ne olisivat miten suosittuja.

Ensimmäinen uusien sääntöjen mukainen lista julkistetaan perjantaina.

Ei kommentteja: