keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Listaklassikko: David Bowie – Ashes to Ashes (1980)

Yleensä nämä listaklassikot ovat vuoroviikoin britti- ja jenkkilistojen ykköshittejä tasavuosien takaa, mutta teen nyt David Bowien menehtymisen vuoksi poikkeuksen.

Bowie kuoli syöpään 69-vuotiaana vain muutama päivä sen jälkeen, kun hänen uusi Blackstar-albuminsa ilmestyi. Sen väistämättömän menestymisen ansiosta paneudun hänen listahistoriaansa tarkemmin tulevissa listakatsauksissa, mutta nostan tähän nyt erään hänen viidestä Britannian ykkössinglestään Ashes to Ashesin, joka hallitsi brittilistaa kaksi viikkoa loppukesästä 1980.

Ashes to Ashes oli ensimmäinen single Scary Monsters (and Super Creeps) -albumilta (#1, 1980), joka esitteli Bowien new wave -aikakauteen. Se oli myös lähtölaukaus hänen erinomaiselle menestykselleen 1980-luvulla, vaikka itse Ashes to Ashes jäi esimerkiksi Yhdysvaltojen Hot 100 -listalla ynnä muiden joukkoon. Tavallaan se oli kuitenkin vahva edeltäjä Let’s Dance -jättihitille.

Bowie saavutti siis urallaan viisi brittiykköstä – Space Oddity (1975), Ashes to Ashes (1980), Under Pressure (1981), Let’s Dance (1983) sekä Dancing in the Street (1985) – ja lukuisia top ten -hittejä, joita yhden lisää ehkä ensi perjantain brittilistalta. 

Kauan eläköön David Bowie!


Ei kommentteja: