tiistai 27. tammikuuta 2015

Arkistojen aarteet

Billboard avasi viimein lista-arkistonsa kaikelle kansalle ja nyt osoitteessa www.billboard.com/archive/charts voi pienen klikkailun jälkeen päätyä vaikka vuoden 1985 heinäkuun albumilistan pariin (kuva).

Itselleni on erityisen tärkeää käydä läpi lapsuuteni listoja ja löytää sieltä kappaleita ja levyjä, jotka menivät aikoinaan niin sanotusti ohi, koska eivät olleet hittejä meillä. Monet niistä ovat hip hopia tai r&b:tä, kuten melkein koko Xscape-ryhmän tuotanto tai Dominon Getto Jam (#7, 1993).

Vuotta 1995 pläräämällä selviää, mitkä kappaleet jäivät Mariah Careyn ja Boyz II Menin One Sweet Dayn (#1, 1995) jalkoihin. Sehän on yhä historian pitkäikäisin ykkönen 16 viikollaan. Ensiksi taipui Whitney Houstonin Exhale (Shoop Shoop), joka oli myös ykkönen ennen pitkää 11 viikon visiittiään kakkospaikalle. Sitten Everything But the Girlin Missing eteni kakkoseksi helmikuussa 1996 ja heti perään kakkosena kävivät erikoisesti kaksi muuta Waiting to Exhale -elokuvan biisiä: Mary J. Bligen Not Gon’ Cry ja Brandyn Sittin’ Up in My Room. Paalupaikastaan One Sweet Day luopui lopulta maaliskuussa 1996, kun Celine Dionin Because You Loved Me loikkasi viidenneltä sijalta kärkeen. Se keräsi kuusi ykkösviikkoa.

Ei kommentteja: