sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Listakatsaus, vko 7

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Katy Perry featuring Juicy J – Dark Horse
2. (13.) Beyoncé featuring Jay Z – Drunk in Love
3. (2.) Pitbull featuring Ke$ha – Timber
4. (6.) Jason Derülo featuring 2 Chainz – Talk Dirty
5. (3.) OneRepublic – Counting Stars
6. (7.) Passenger – Let Her Go
7. (4.) A Great Big World and Christina Aguilera – Say Something
8. (11.) Pharrell Williams – Happy
9. (9.) Lorde – Royals
10. (8.) Lorde – Team

Katy Perryn ja Juicy J:n Dark Horsea ostettiin Grammy-esityksen ansiosta peräti 373 000 kpl ja se jatkoi kevyesti Hot 100 -listan kärjessä.
Beyoncén ja Jay Z:n Drunk in Love sai tarvittavaa vauhtia Grammy-bileistä ja nousi viimein top teniin ja saman tien 13–2. Se on Beyoncén 15. ja Jay Z:n 21. top ten -hitti ja neljäs yhteinen. Beyoncé ei ole keikkunut näin korkealla yli neljään vuoteen.
Jason Derülon ja 2 Chainzin Talk Dirty punnersi jo neljänneksi. Pharrell Williams on top tenissä seitsemättä kertaa, kun Happy eteni 11–8. Hänellä on kaksi ykköstä: Snoop Doggin kanssa tehty Drop It Like It’s Hot (2004) ja viimevuotinen Blurred Lines.
Imagine Dragonsin Radioactive (#3, 2012) nousi 33–13 uuden Kendrick Lamarin tähdittämän version ansiosta. Kappale sivuaa ensi viikolla listan pitkäikäisyysennätystä (76 viikkoa).
Shakiran ja Rihannan Can’t Remember to Forget Youta (61–15) auttoi puolestaan video, joka nosti biisin tähän asti korkeimmalle sijalleen. John Legend sai yllättäen uransa suurimman hitin All of Men noustua kymmenen sijaa paikalle numero 17 – Grammy-gaalan ansiosta tietenkin.
Sara Bareillesin Brave nousi samasta syystä toistaiseksi parhaalle sijalleen 23:nneksi. Bruno Marsin Young Girls petrasi top 40:ään (54–38). Viikon korkein uutuus on Romeo Santosin ja Draken Odio, joka debytoi sijalla 45. Se on Santosin soolouran paras sijoitus.


USA:n albumit, Top 10

1. (1.) Soundtrack – Frozen
2. (2.) Various Artists – Grammy 2014 Nominees
3. (5.) Lorde – Pure Heroine
4. (-) Of Mice and Men – Restoring Force
5. (4.) Beyoncé – Beyoncé
6. (-) Casting Crowns – Thrive
7. (18.) Bruno Mars – Unorthodox Jukebox
8. (11.) Imagine Dragons – Night Visions
9. (9.) Katy Perry – Prism
10. (39.) Daft Punk – Random Access Memories

Frozen nappasi jo neljännen ykkösviikkonsa, mikä sivuaa elokuvamusiikin 2000-luvun ennätystä. Tätä ennen vain Bad Boys II (2003) ja High School Musical 2 (2007) olivat johtaneet albumilistaa neljän viikon ajan. Frozenin myynti pysyi suunnilleen ennallaan edellisviikkoon verrattuna. Sitä on ostettu toistaiseksi 863 000 kpl.
Lorden Pure Heroine lähes tuplasi myyntinsä ja nousi sivuamaan listauransa korkeinta sijoitusta eli kolmatta tilaa. Syynä tietenkin Grammy-gaala, joka nosti vuoden albumina palkitun Daft Punkin Random Access Memoriesin (#1, 2013) kymmenenneksi ja kantrisarjassa pärjänneen Kacey Musgravesin Same Trailer Different Parkin (#2, 2013) 12:nneksi.
Metallibändi Of Mice and Menin Restoring Force debytoi neljäntenä, joka on heille ylivoimaisesti korkein sijoitus. The Flood (2011) ylsi 28:nneksi. Sen sijaan kristillinen rock-yhtye Casting Crowns on päässyt aikoinaan kahdesti kakkoseksi, mutta joutui nyt tyytymään kuudenteen sijan uutuusalbumillaan Thrive. Heillä on jo viisi top ten -albumia.
Super Bowlin väliajalla esiintyneen Bruno Marsin kaksi albumia nousivat seuraavasti: Unorthodox Jukebox (#1, 2012) 18–7 ja Doo-Wops and Hooligans (#3, 2010) 82–19.
Hip hop -artisti Andy Mineon Neverland-EP debytoi 13:ntena. Hänen esikoisalbuminsa Heroes for Sale pääsi viime vuonna 11:nneksi.


Britannian singlet, Top 10

1. (1.) Clean Bandit featuring Jess Glynne – Rather Be
2. (3.) Pharrell Williams – Happy
3. (-) DJ Fresh feat. Jay Fay & Ms. Dynamite – Dibby Dibby Sound
4. (2.) will.i.am feat. Miley Cyrus, Wiz Khalifa & French Montana – Feelin’ Myself
5. (6.) Pitbull featuring Ke$ha – Timber
6. (4.) Gorgon City featuring MNEK – Ready for Your Love
7. (5.) Katy B – Crying for No Reason
8. (11.) Alesso vs. OneRepublic – If I Lose Myself
9. (7.) Neon Jungle – Braveheart
10. (8.) Avicii – Hey Brother

Clean Banditin Rather Be keikkuu jo kolmatta viikkoa singlelistan ykkösenä ja oli tällä viikolla melko ylivoimaisesti myydyin biisi. DJ Fresh nappasi jo viidennen top ten -sinkkunsa Dibby Dibby Soundin debytoitua kolmantena. Hänellä on kaksi ykköstä, Louder (2011) ja Hot Right Now (2012). Biisillä ovat mukana myös Jay Fay ja Ms. Dynamite, joka on top tenissä nyt neljättä kertaa. Kaksi viimeisintä ovat vierailuja.
Alesson remiksaama OneRepublicin If I Lose Myself ylitti top ten -rajan 11–8. Se on OneRepublicin neljäs top ten -merkintä. The Official Charts Company ei jostain syystä ole antanut Alessolle krediittiä, ainakaan vielä, mutta koska remix on biisin ostetuin versio, kirjattakoon Alesso mukaan tässä yhteydessä.
Katy Perryn ja Juicy J:n Dark Horse nousi 19–11 ja Tinie Tempahin sekä Labrinthin Lover Not a Fighter 18–16. Videon julkaisu auttoi Shakiran ja Rihannan Can’t Remember to Forget Youn (#11, 2014) kohti kärkeä 38–15. Rihannan What Now loikkasi 53–21, joka on biisin listauran korkein sijoitus.
Zeddin ja Hayley Williamsin Stay the Nightin julkaisua pantattiin Britanniassa turhan pitkään, minkä ansiosta DJ Stay the Night -nimelle merkitty feikkiversio ehti hypätä jopa top 40:ään 57–24. Alkuperäinen hitti ilmestyi lopulta tänään.
Miley Cyrusin Adore You parantaa hiljalleen, nyt kolme sijaa 27:nneksi. Disclosuren F for You (#20, 2013) palasi 29:nneksi, koska siitä on saatavilla uusi Mary J. Bligen tähdittämä versio. Imagine Dragonsin Demons nousi 52–30 ja Lorden Team 70–38.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Bombay Bicycle Club – So Long, See You Tomorrow
2. (4.) Avicii – True
3. (2.) Ellie Goulding – Halcyon
4. (7.) London Grammar – If You Wait
5. (3.) Beyoncé – Beyoncé
6. (-) Within Temptation – Hydra
7. (-) Maxïmo Park – Too Much Information
8. (8.) Lorde – Pure Heroine
9. (5.) Sophie Ellis-Bextor – Wanderlust
10. (1.) You Me at Six – Cavalier Youth

Indierock-yhtye Bombay Bicycle Club oli ehtinyt jo kahdesti top teniin ennen kuin heidän neljäs albuminsa So Long See You Tomorrow nappasi paalupaikan. Tätä ennen paras oli A Different Kind of Fixin (2011) kuudes sija. Heidän listauransa on toistaiseksi siis hieman samanlainen kuin viime viikolla kärjessä piipahtaneella You Me at Sixillä. Bändin Jamie MacColl on Kirsty MacCollin veljenpoika.
Aviciin True on noussut hiljalleen viikko viikolta ja palasi nyt melko kesyllä myyntiviikolla listauransa parhaalle sijalleen kakkoseksi. London Grammarin If You Wait (#2, 2013) kipusi toiseksi korkeimmalle sijalleen neljänneksi kenties uuden Hey Now -singlen avittamana.
Hollantilaisyhtye Within Temptationin Hydra debytoi kuudentena. Se on heidän ensimmäinen top ten -albuminsa ja suomalaisittain kiinnostava siinä mielessä, että levyllä laulaa Tarja Turunen. Hyvin harvoin suomalaislaulajaa on kuultu brittilistan top ten -albumilla. The Rasmuksen Dead Lettershän (#10, 2004) on ainoa top teniin yltänyt suomalaisalbumi ja Inka Kuoppamäki oli mukana Sashin Life Goes Onilla (#5, 1998). Muitakin esimerkkejä saattaa löytyä, mutta harvinaista se on joka tapauksessa.
Maxïmo Park on nähnyt jo parhaat päivänsä kaupallisessa mielessä, mutta heidän viides albuminsa Too Much Information nappasi silti seitsemännen sijan. Heillä on nyt kolme top ten -merkintää, parhaana Our Earthly Pleasuresin (2007) kakkostila.
Broken Bellsin esikoisalbumi ylsi kolmisen vuotta sitten vain sijalle 47, joten After the Discon 12. tila on hyvähkö. Seth Lakemanin Word of Mouth debytoi 20:ntenä. Hänen uransa paras on Poor Man’s Heavenin (2008) kahdeksas sija.
Tina Turnerin Love Songs -kokoelma avasi paikalta numero 32 ja André Rieun Love Letters debytoi 35:ntenä. Molemmat lienevät ystävänpäivän täsmätuotteita. Suzanne Vegan paluualbumi Tales of the Realm of the Queen of Pentacles pääsi 37:nneksi, joka on hänen ensimmäinen top 40 -sijoituksensa sitten Retrospective-kokoelman (#27, 2003).

3 kommenttia:

Niko Peltonen kirjoitti...

Ekana mieleentulevana lisänä suomalaisiin brittilistan top 10 -albumilla: Michael Monroe Gunnareiden Spaghetti Incidentillä. Se näyttää yltäneen kakkoseksi, liekö kovin saavutus tässä kategoriassa?

Timo kirjoitti...

Vuonna 1993 Iron Maiden julkaisi Top 10 -livesinglen Fear of the Dark, joka äänitettiin Helsingin keikalla eli siinä äänteli suomalainen yleisö. Biisi oli myös kolmoseksi nousseella A Real Live One -albumilla.

Markus kirjoitti...

Hyvä, kiitos! Ja itse asiassa Monroe oli mukana jo Use Your Illusionilla v. 1991.