lauantai 2. tammikuuta 2021

Viimeinkin Wham!

Britannian sinkkulistalla nähtiin joulukuussa kaksi pitkän ykkössijan jahtaamisen täyttymystä: ensin Mariah Careyn All I Want for Christmas Is You (1994) pääsi kärkeen ja eilen myös Whamin Last Christmas (1984) lyötyään nimenomaan Careyn hitin noin 800 kappaleen turvin. Siitä tuli listahistorian pisimpään ykkösijaa odottanut biisi. Aiemmin ennätystä piti hallussaan Tony Christien (Is This the Way to) Amarillo (1971), joka pääsi hyväntekeväisyysjulkaisuna kärkeen vuonna 2005.

Last Christmas oli huippusuosittu jo ilmestyessään, ja sen suosio on vain kasvanut vuosien varrella – kuten joululauluille tuppaa käymään. Alun perin se ilmestyi kahden a-puolen singlen toisena osana kaverinaan Everything She Wants, mutta digilatausten yleistyessä nousi listoille yksin. 

Koska Last Christmas ei ole enää ”ikuinen kakkonen”, Britannian äänitehistorian suosituimmat kakkoseksi yltäneet kappaleet ovat Maroon 5:n ja Christina Aguileran Moves Like Jagger (2011), Oasiksen Wonderwall (1995) sekä John Legendin All of Me (2013). The Poguesin ja Kirsty Maccollin Fairytale of New York (#2, 1987) saattaa olla seuraava ykköseksi yrittävä jouluklassikko, mutta sen peruskulutus ei tällä hetkellä riitä syrjäyttämään Whamia tai Careyä.

Ei kommentteja: