sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Listakatsaus, vko 42

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Lorde – Royals
2. (2.) Katy Perry – Roar
3. (3.) Miley Cyrus – Wrecking Ball
4. (5.) Avicii – Wake Me Up
5. (4.) Drake featuring Majid Jordan – Hold On, We’re Going Home
6. (8.) Ylvis – The Fox
7. (6.) Jay Z featuring Justin Timberlake – Holy Grail
8. (7.) Robin Thicke featuring T.I. & Pharrell – Blurred Lines
9. (9.) Lady Gaga – Applause
10. (10.) Lana Del Rey and Cedric Gervais – Summertime Sadness

Lordella oli hyvä viikko, sillä albumilistan (ks. albumit) kolmossijan lisäksi Royals jatkoi Hot 100 -listan kärjessä toista viikkoa. Top 3 säilyi muuttumattomana. Muualla top tenissä Ylvisin The Fox nousi toistaiseksi parhaalle sijalleen kuudenneksi.
Britney Spearsin Work Bitch (#12, 2013) ehti viime viikolla tippua sijalle 41, mutta loikkasi videon siivittämänä nyt 13:nneksi.
Youtubessa paljon katseluita kerännyt komedienne Marina Shifrinin tanssiesitys Kanye Westin Gone-kappaleeseen auttoi biisin peräti 18:nneksi. Gone julkaistiin Westin kakkosalbumilla Late Registration (2005). Tapaus on hieman samanlainen kuin Harlem Shake aiemmin tänä vuonna. Se ylsi jopa ykköseksi käytännössä epävirallisten videoiden katselujen turvin.
Still Into You (34–25) saattaa pian nousta Paramoren uran suurimmaksi hitiksi. He ovat toistaiseksi yltäneet 24:nneksi singlellään The Only Exception (2009).
Katy Perryn Walking on Air debytoi 34:ntena ja Justin Bieberin uusi single Heartbreaker vain parin tunnin myynnin ansiosta 77:ntenä.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Justin Timberlake – The 20/20 Experience: 2 of 2
2. (1.) Drake – Nothing Was the Same
3. (-) Lorde – Pure Heroine
4. (6.) Luke Bryan – Crash My Party
5. (-) Tyler Farr – Redneck Crazy
6. (-) Haim – Days Are Gone
7. (2.) Kings of Leon – Mechanical Bull
8. (3.) Cher – Closer to the Truth
9. (5.) Jack Johnson – From Here to Now to You
10. (4.) Elton John – The Diving Board

Justin Timberlaken The 20/20 Experiencen kakkososa sai tililleen Yhdysvalloissa myös The Complete Experience -version myynnin. Levy olisi debytoinut kärjessä todennäköisesti ilmankin sitä. Timberlakella on nyt kolme ykköstä ja yksi kakkossija (Justified, 2002).
Pian 17-vuotias Lorde julkaisi taannoin The Love Club -EP:n, joka on päässyt parhaimmillaan sijalle 23. Nyt Pure Heroine -kokopitkä nappasi kolmannen tilan.
Kantrilaulaja Tyler Farrin ensimmäinen albumi Redneck Crazy debytoi viidentenä. Samanniminen sinkku on ollut syksyn suurimpia kantrihittejä.
Losangelesilainen sisarusyhtye Haim nappasi yllättäen brittilistan ykköspaikan Timberlaken nenän edestä, mutta kotimaassaan Days Are Gonen on tyytyminen kuudenteen tilaan. Ei toki huono sekään esikoisalbumille – varsinkaan, kun siltä ei ole vielä lohkaistu isompia pophittejä.
Nellyn seitsemäs studioalbumi M.O jäi 14:nneksi, joka on hänen uransa kehnoin sijoitus. Kaikki miehen aiemmat studiolevyt ylsivät top teniin, 5.0 (#10, 2010) tosin vain niukin naukin. Ykkösiä on kolme. All Time Low’n Don’t Panic -albumi (#6, 2012) palasi 19:nneksi, sillä siitä ilmestyi uusi versio.
Top ten -rima oli alempana kuin koskaan aiemmin Soundscanin mittausten aikana (1991->), sillä nelossijalta kymmenenneksi pudonnutta Elton Johnin The Diving Boardia ostettiin vain 19 000 kpl.
Kun kovia uutuuksia ei aivan kärjen takana ole, Ray Charlesin viime viikolla sijalla 34 debytoinut Forever-kokoelma pääsi nousemaan 24:nneksi ja kristillisiä hittejä koostava vuotuinen WOW Hits -levy sijalta 44 30:nneksi.


Britannian singlet, Top 10

1. (-) Miley Cyrus – Wrecking Ball
2. (-) Eminem – Berzerk
3. (1.) OneRepublic – Counting Stars
4. (-) Conor Maynard – R U Crazy
5. (-) The Saturdays – Disco Love
6. (-) James Blunt – Bonfire Heart
7. (4.) Katy Perry – Roar
8. (3.) Jason Derülo featuring 2 Chainz – Talk Dirty
9. (-) John Newman – Cheating
10. (2.) The Vamps – Can We Dance

Miley Cyrusin listameno on mahtavaa, sillä Wrecking Ballista tuli hänen toinen perättäinen brittiykkössinkkunsa. Myös We Can’t Stop ylsi kesällä kärkeen. Sitä ennen hänellä ei ollutkaan yhtään top ten -merkintöjä.
Eminemin viimeisimmästä ykkösestä on kulunut jo seitsemän vuotta, mutta toisaalta Recovery-albumilta (#1, 2010) lohkaistu Love the Way You Lie (#2, 2010) oli ilmestymisvuotensa ostetuin single ja talvella hän vieraili melko tehokkaasti unohtuneella 50 Cent -singlellä My Life (#2, 2013). Nyt Berzerk aloitti niin ikään kakkospaikalta ja on miehen 24. top ten -single.
Nuorisotähti Conor Maynardin kakkosalbumia ennakoiva R U Crazy nappasi neljännen tilan, joten hänen tilinsä on yhä puhdas: kaikki viisi singleä ovat päässeet top teniin, parhaana Can’t Say Non (2012) kakkostila.
The Saturdaysin ura jatkaa aaltoliikkeessä. What About Usista tuli heidän kauan kaivattu ykkösensä alkuvuodesta, mutta seuraaja Gentleman oli floppi ja vain piipahti 14:ntenä. Nyt islantilaisen StopWaitGo-tuottajaryhmän kirjoittama Disco Love debytoi viidentenä. The Saturdaysillä on kaikkiaan 13 top ten -käyntiä.
James Bluntin paluu löi ällikällä, sillä Bonfire Heart pääsi peräti kuudenneksi. Se on huima saavutus, koska hänen edellinen top ten -käyntinsä on vuodelta 2007 (neljänneksi yltänyt 1973). Bonfire Heart on myynyt hyvin myös pari viime päivää, joten sen asemat tuskin juuri heikkenevät ensi viikolla. Bluntilla on nyt neljä top ten -hittiä, suurimpana tietenkin You’re Beautiful (#1, 2005).
Top tenin kuudennesta uutuudesta vastasi John Newman, joka joutui Love Me Again -ykköshittinsä seuraajalla Cheating tyytymään yhdeksänteen tilaan. Se on kuitenkin hänelle kolmas top ten -merkintä.
Justin Bieberin Heartbreaker ei jaksanut 14. tilaa ylemmäs. Hänen singlelistahistoriansa on kuitenkin aina ollut ailahteleva: top ten -visiittejä on ainoastaan viisi ja ykkösiä tasan nolla.
Koska kärkipäässä myllättiin urakalla, top 15:n alapuolella ei juuri liikehditä ylöspäin. Paitsi yksi kappale: Ylvisin The Fox loikkasi odotetusti 46–24.
I Won’t Give Up (#11, 2012) antoi periksi 14–38, mutta Jason Mrazilla on silti aihetta juhlaan, sillä hänen ainoat kaksi listasingleään ovat viettäneet top 75:ssä nyt yhteensä sata viikkoa.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Miley Cyrus – Bangerz
2. (-) Chase and Status – Brand New Machine
3. (4.) Arctic Monkeys – AM
4. (3.) Kings of Leon – Mechanical Bull
5. (1.) Haim – Days Are Gone
6. (5.) Drake – Nothing Was the Same
7. (-) Lucy Spraggan – Join the Club
8. (2.) Justin Timberlake – The 20/20 Experience: 2 of 2
9. (8.) London Grammar – If You Wait
10. (-) Panic! at the Disco – Too Weird to Live, Too Rare to Die

Miley Cyrusin neljäs studioalbumi (jos Hannah Montanat jätetään huomiotta) eli Bangerz nappasi albumilistan paalupaikan Chase and Statusin Brand New Machinen nenän edestä. Cyrusille ykköstila on uran ensimmäinen ja niin olisi ollut Chase and Statusillekin. Heillä on nyt kaksi perättäistä kakkossijaa. Cyrusin kaikki neljä levyä ovat yltäneet top teniin, mutta tätä ennen paras sijoitus oli kahdesti saatu kahdeksas tila.
Lucy Spragganin esikoisalbumi Join the Club debytoi seitsemäntenä parin kohtuullisen hyvin menestyneen hittisinkun ansiosta. Panic at the Discon neljäs levy Too Weird to Live Too Rare to Die sai kymmenennen sijan. He ovat päässeet jopa kakkoseksi Pretty Oddilla (2008), mutta edellinen levy Vices and Virtues jäi 29:nneksi, mihin nähden uutuuden saavutus on loistava.
Prefab Sproutin Crimson/Red saavutti hienosti 15:nnen sijan. Let’s Change the World with Music (2009) ylsi vain 39:nneksi. Bändillä on neljä top ten -käyntiä, parhaana From Langley Park to Memphisin (1988) viides tila.
Kornilla on yllättäen ainoastaan kaksi top ten -merkintää eikä The Paradigm Shift tuonut kolmatta, vaan se asettui 16:nneksi. Sen sijaan hip hop -duo Dan Le Sac vs. Scroobius Pip saavutti kolmannella albumillaan Replent Replenish Repeat uransa korkeimman sijoituksen (22). Tätä ennen se titteli kuului Anglesille (#31, 2008).
Veljesyhtye The Fratellis kukoisti hetken viime vuosikymmenen loppupuolella ja tekivät nyt paluun We Need Medicine -albumillaan. Sijoitus ei kuitenkaan ole kovin kummoinen, 26:s. Kaksi aiempaa levyä ylsivät sijoille kaksi ja viisi.
Viime vuosikymmeneltä muistetaan myös The Feeling, jonka suosiokäyrä on ollut valitettavan jyrkästi laskeva. Neljäs albumi Boy Cried Wolf ei onnistunut kääntämään sijoitusrivistöä paremmaksi: 2, 1, 22 ja 33.
Anna Calvin toinen albumi One Breath debytoi 32:ntena. Nimetön esikoinen ylsi 40:nneksi.

Ei kommentteja: