sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Listakatsaus, vko 38

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Katy Perry – Roar
2. (2.) Robin Thicke featuring T.I. & Pharrell – Blurred Lines
3. (8.) Lorde – Royals
4. (5.) Jay Z featuring Justin Timberlake – Holy Grail
5. (7.) Avicii – Wake Me Up
6. (10.) Lana Del Rey and Cedric Gervais – Summertime Sadness
7. (6.) Lady Gaga – Applause
8. (12.) Drake featuring Majid Jordan – Hold On, We’re Going Home
9. (11.) Capital Cities – Safe and Sound
10. (3.) Eminem – Berzerk

Katy Perryn Roar jatkaa vauhdikasta menoaan myynnissä ja radiosoitossa, joten sen toinen ykkösviikko tuli helposti. Lorden Royals loikkasi kahdeksannelta sijalta jo kolmanneksi ja Aviciin Wake Me Up seitsemänneltä sijalta viidenneksi ja sijoituksissa mitaten 2000-luvun suurimmaksi ruotsalaishitiksi. Kyydissä väliin nousi Jay Z:n ja Justin Timberlaken Holy Grail, jolle neljäs tila saattaa jäädä kuitenkin listauran parhaaksi. Parhaansa saavutti myös Lana Del Reyn ja Cedric Gervaisin Summertime Sadness (10–6).
Drake saavutti 13. top ten -hittinsä Hold On We’re Going Homen edettyä neljä pykälää kahdeksanneksi. Niin ikään kanadalaiselle Majid Jordan -duolle top ten -merkintä on uran ensimmäinen.
Awolnationin tummanpuhuva Sail ei lakkaa nousemasta nyt vauhtiin päästyään. Sitä myytiin iTunesissa viime viikolla halvalla, mutta silti vuoden listalla olon ja yli kolmen miljoonan myydyn sinkun jälkeen saavutettu 24. sija on erinomainen.
Norjalaiset tekevät paluuta jenkkilistoille, sillä Ylvis -nimisen kaksikon viraalihitti The Fox debytoi sijalla 29. Mikäli biisiä aletaan myös ostaa digitaalisesti, on se vahva top ten -ehdokas. En ole aivan varma, mutta tätä ennen edellinen norjalainen jenkkilistamenestyjä taisi olla M2M, joka sai kaksi Hot 100 -hittiä vuosituhannen vaihteessa. Don’t Say You Love Me ylsi peräti 21:nneksi.
Tyler Farrin Redneck Crazy eteni 43–32. Paramoren Still Into You on hiljalleen kasvanut kunnon pophitiksi ja siitä tuli bändin viides top 40 -menestys (48–36). Korkein sijoitus on kahdesti saavutettu 26. tila.
TLC on monelle nostalgiaa, mutta vierailu J. Colen Crooked Smilella (44–37) toi heille top 40 -merkinnän vielä vuonna 2013. Edellisestä top 40 -käynnistä oli 11 vuotta (Girl Talk, #28).
Coldplayn The Hunger Games -elokuvan tunnussävelmä Atlas debytoi 75:ntenä. Brittipoppari Mika palasi yllättäen Hot 100 -listalle Ariana Granden kyydissä. Popular Song on uutuus sijalla 87.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Ariana Grande – Yours Truly
2. (-) Tamar Braxton – Love and War
3. (-) Nine Inch Nails – Hesitation Marks
4. (-) John Legend – Love in the Future
5. (2.) Luke Bryan – Crash My Party
6. (-) Jaheim – Appreciation Day
7. (5.) Robin Thicke – Blurred Lines
8. (1.) Avenged Sevenfold – Hail to the King
9. (6.) Justin Timberlake – The 20/20 Experience
10. (16.) Imagine Dragons – Night Visions

Tv:stä tuttu Ariana Grande valloitti tällä viikolla albumilistan huipun ensimmäisellä studioalbumillaan Yours Truly, jota ostettiin viikossa 138 000 kpl. Nuori tähti ehti aiemmin tänä vuonna jo Hot 100 -listan yhdeksänneksi esikoishitillään The Way.
Toni Braxton ei enää ole ainoa Braxtonin perheen albumilistan kärkipäähän päässyt jäsen, sillä Tamar-sisko nappasi kakkossijan toisella albumillaan Love and War. Hänen Tamar-esikoisalbuminsa ilmestyi jo vuonna 2000 eikä yltänyt top sataan. Braxtonien perhe on levyttänyt yhdessäkin nimellä The Braxtons ja viime aikoina he ovat esiintyneet televisiosarjassa.
Toni Braxtonin uran ainoa ykkösalbumi on nimetön esikoinen vuodelta 1993, mutta hänellä on myös kaksi kakkossijaa.
Nine Inch Nailsin Hesitation Marks jäi lopulta yllättävänkin kauas kärkikaksikosta, mutta kolmas sija on heidän parhaansa sitten Year Zeron (#2, 2007). Ykkösiäkin on kaksi ja top ten -merkintöjä kaikkiaan kuusi.
John Legendin urakäyrä on kenties laskeva, sillä Love in the Futurea ostettiin julkaisuviikolla vähemmän kuin mitään hänen aiempaa studioalbumiaan. Sen neljäs tila on kuitenkin miehen kuudes top ten -saavutus. Nuo kuusi käsittävät kaikki studioalbumit ja yhden liven.
R&b:tä on myös sijalla kuusi, jolla debytoi Jaheimin uutuus Appreciation Day. Miehen hittipäivät ovat toistaiseksi takanapäin, mutta albumilistan top ten -sijoitus on joka tapauksessa jo kuudes. Ghetto Classics (2006) piipahti kärjessäkin.
Imagine Dragonsin Night Visions (#2, 2012) täytti vuoden ja juhlisti sitä nousemalla kuusi porrasta kymmenenneksi – kiitos iTunes-alen, joka nosti muitakin levyjä kohti kärkeä. Night Visionsia on ostettu 1,4 miljoonaa kappaletta.
Brittilistoilla hienosti pärjännyt Bastille toi Bad Blood -esikoisensa peräti 11:nneksi, kiitos orastavan jenkkihitin Pompeii, ja brittiläistä indietä tarjoaa myös tuore saarivaltakunnan ykkönen The 1975 sijalla 28. Neko Casen The Worse Things Get the Harder I Fight the Harder I Fight the More I Love You (12) jäi hieman odotettua alemmas, sillä Middle Cyclone (2009) kävi peräti kolmantena.


Britannian singlet, Top 10

1. (1.) Katy Perry – Roar
2. (13.) OneRepublic – Counting Stars
3. (2.) Ellie Goulding – Burn
4. (3.) Avicii – Wake Me Up
5. (6.) Drake featuring Majid Jordan – Hold On, We’re Going Home
6. (4.) Klangkarussell featuring Will Heard – Sonnentanz (Sun Don’t Shine)
7. (5.) Lana Del Rey vs. Cedric Gervais – Summertime Sadness
8. (7.) Miley Cyrus – We Can’t Stop
9. (20.) Macklemore and Ryan Lewis feat. Mary Lambert – Same Love
10. (8.) Lady Gaga – Applause

Roar oli ylivoimainen ykkönen toista viikkoa, vaikka sen viikkomyynti putosikin selvästi. OneRepublic saavutti uransa kolmannen top ten -paikan, kun Counting Stars loikkasi 13. tilalta jopa kakkoseksi, joka on bändin uran korkein saavutus. Timbalandin kanssa tehty Apologize (2007) ylsi kolmanneksi ja Stop and Stare (2007) neljänneksi.
Vuoden menestyneimpiin lukeutuva Macklemore and Ryan Lewis -kaksikko sai jo kolmannen perättäisen top ten -sinkkunsa Mary Lambertin tähdittämän Same Loven noustua 20–9. Thrift Shop oli tietenkin ykkönen alkuvuodesta ja Can’t Hold Us ylsi kolmanneksi muutama kuukausi sitten.
Coldplayn Atlas debytoi 12:ntena, mikä on ehkä odotuksia vaisumpi avaus. Heillä on 12 top ten -singleä, joista kaksi ykköstä: Viva La Vida (2008) ja Paradise (2011).
Examplen uutta studioalbumia enteilevä All the Wrong Places debytoi 13:ntena. Hänellä puolestaan on seitsemän top ten -hittiä, joista kaksi ykköstä, muistettavimpana kenties Changed the Way You Kissed Me (#1, 2011).
Albumijulkaisu nosti Arctic Monkeysin Do I Wanna Know’ta ja Why’d You Only Call Me When You’re High’ta sijoille 14 ja 20. Ben Pearcen What I Might Do soi Tescon mainoksessa ja se debytoi 25:ntenä. Grime-veteraani Lethal Bizzlen Party Right nappasi 29. tilan.
Chris Brownin ja Nicki Minajin Love More pääsi parin viikon yrittämisen jälkeen top 40:ään (34) ja Swedish House Mafian Don’t You Worry Child (#1, 2012) palasi 40:nneksi.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Arctic Monkeys – AM
2. (-) London Grammar – If You Wait
3. (1.) The 1975 – The 1975
4. (-) Goldfrapp – Tales of Us
5. (-) The Strypes – Snapshot
6. (26.) Rod Stewart – Time
7. (4.) Richard and Adam – The Impossible Dream
8. (9.) Passenger – All the Little Lights
9. (12.) Bastille Bad Blood
10. (15.) Tom Odell – Long Way Down

Kaikki Arctic Monkeysin viisi albumia ovat aloittaneet ykköspaikalta, mutta AM:n avausmyynti oli heidän uransa kolmanneksi parasta – vain huippuodotettu esikoinen Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not (2006) sekä sen vanavedessä julkaistu Favourite Worst Nightmare (2007) myivät julkaisuviikollaan paremmin. Viisi ykköstä ei ole aivan ainutlaatuinen rivi. Samaan on yltänyt muun muassa Keane.
Indiepopyhtye London Grammarin If You Wait debytoi melko selvästi kakkosena. Heidän Strong-singlensä ylsi jo viime viikolla tahollaan top 20:iin.
Goldfrappin paluualbumi Tales of Us merkkautti bändin uran toiseksi korkeimman sijoituksen eli nelospaikan. Heillä on kaksi kakkossijaa: Supernature (2005) ja Seventh Tree (2008), ja nyt neljä top ten -käyntiä.
Irlantilaistulokas The Strypes yllätti Snapshot-albuminsa (5) vahvalla avauksella. Rod Stewart kävi laulamassa sikäläisessä tanssiohjelmassa ja ja taannoinen ykkönen Time petrasi 26–6. Se on yllättäen toistaiseksi vuoden kymmenen myydyimmän levyn joukossa. Stewartin Rarities-kokoelma debytoi nyt samalla viikolla sijalla 35.
Jenkkinimet The Weeknd ja Janelle Monáe saalistivat uransa korkeimmat brittilistasijoitukset Kiss Landin debytoitua 12:ntena ja The Electric Ladyn 14:ntenä. The Clashin diskografia sisältää aika monta kokoelmamerkintää ja The Clash Hits Backin 13. tila on sama kuin The Singlesin (2007) saavuttama.
Lukuisat uutuudet pudottivat osaltaan vanhempia levyjä alaspäin, mutta Nine Inch Nailsin Hesitation Marksin romahdus 2–36 pitää silti mainita. Top 40 -listan hännänhuipuksi ilmaantui Gregory Porterin Liquid Spirit.

Ei kommentteja: