torstai 25. kesäkuuta 2020

Listaklassikko: Milli Vanilli – Baby Don't Forget My Number (1989)



Suunnilleen joka vuosi jotain popilmiötä kutsutaan ”uudeksi Milli Vanilliksi”, viimeksi suomalaista Tinzeä, joka ei laula omalla hitillään Bakara. Milli Vanillin ja heidän taustajoukkojensa keulakuva-ajattelu oli niin suuri skandaali, että vieläkin sen pariin jaksetaan palata – vaikka maailma on täynnä projekteja, joissa esittäjä ei itse asiassa laula kappaleilla, etenkin dance-genressä.

Mutta jännittävän Milli Vanillista teki se, että kertoman mukaan Fab Morvania ja Rob Pilatusta ei ollut koskaan edes ajateltu laulamaan oikeasti Milli Vanillin biiseillä, vaan koko projekti oli Frank Farianin ajatus komeasta popkaksikosta.

Sen lisäksi Milli Vanillista teki tietenkin poikkeuksellisen sen saama Grammy- ja listahuomio. Baby Don't Forget My Number oli heidän toinen singlensä Yhdysvalloissa ja ensimmäinen Hot 100 -ykkönen. Se vietti listan huipulla viikon kesällä 1989. Emoalbumilta Girl You Know It's True (Euroopassa All or Nothing) lohkaistiin lopulta peräti viisi top 5 -hittiä Hot 100 -listalle, joten Grammy-pysti ei tietenkään ollut ihme. 

Britanniassa Baby Don't Forget My Number ylsi sijalle 16. Siellä heillä on kaksi top ten -hittiä. Grammy-skandaali lopetti Robin ja Fabin uran oikeastaan totaalisesti vuonna 1991, mutta he levyttivät nimellä Rob and Fab vielä vuonna 1993. 

Baby Don't Forget My Numberilla on Spotifyssa 5,5 miljoonaa kuuntelua ja videolla Youtubessa 23 miljoonaa katselua. 

Ei kommentteja: