maanantai 12. helmikuuta 2018

Ylemmäs ja kauemmas

Above & Beyond on Suomessa aika huonosti tunnettu ryhmä siihen nähden, että siinä on mukana nummelalaissyntyinen Paavo Siljamäki ja heidän tuorein levynsä Common Ground debytoi Yhdysvaltojen albumilistan kolmantena. Sitä ylempänä ei ole kukaan suomalainen koskaan käynyt artistina levyttävässä kokoonpanossa. Hoobastankin The Reason (2003) ylsi niin ikään kolmanneksi ja bändissä soitti vielä levytyshetkellä Markku Lappalainen, joka syntyi Los Angelesissa, mutta jonka äiti on suomalainen. Lisäksi Michael Monroe vierailee tunnetusti Guns N’ Rosesin Use Your Illusion I -levyllä (#2, 1991). Muitakin vierailijoita voi olla. 

Täysin kotimainen yhtye tai artisti ei ole koskaan yltänyt Yhdysvaltojen albumilistan top teniin. Korkein sijoitus on HIMin Venus Doomin (2007) 12. sija. Brittilistalla The Rasmuksen Dead Letters (2003) nousi korkeimmillaan kymmenenneksi.

Above & Beyondin kolmas tila on hieno senkin vuoksi, että he eivät ole enää olleet muutamaan vuoteen aivan maailman kysytyimpiä dj:itä. DJ Magazine listasi porukan top teniin vuosittaisessa rankingissaan vuosina 2006-2012. Viime vuonna he olivat sijalla 27. Kyse saattaa olla pikemminkin musiikkityylin muuttumisesta trancesta EDM:n suuntaan kuin suosion laskusta. Siljamäellä ja kollegallaan Jonathan Grantilla on myös oma meritoitunut levy-yhtiö nimeltä Anjunabeats, jonka suurin julkaisema hittisingle taitaa olla brittilistan ysiksi yltänyt Langen Drifting Away (2002).

Ei kommentteja: