tiistai 26. joulukuuta 2017

Viime ja tämä joulu

Mariah Careyn All I Want for Christmas Is Yousta (1994) ei ole tänäkään vuonna Britannian singlelistan ykköseksi, mutta jotain se sentään onnistui saavuttamaan: siitä tuli ensimmäistä kertaa top ten -hitti Yhdysvaltojen Hot 100 -listalla ja se keräsi jouluaattona Spotifyssa yli 8 miljoonaa kuuntelua eli jopa kolmanneksi eniten lyhyen Spotify-historian aikana. Ainoastaan Ed Sheeranin Shape of You ja Luis Fonsin, Daddy Yankeen ja Justin Bieberin Despacito ovat saavuttaneet paremman päiväsaldon.

Careytä paremmat mahdollisuudet Britannian listakärkeen, joskin melko pienet silti, on itse asiassa Whamin Last Christmasilla (#2, 1984). Tämän viikon Hot 100 -listasijoitus on vielä auki, mutta sen voi olettaa asettuvan top 40 -tasolle, mikä olisi kappaleelle ensimmäinen kerta noin ylhäällä. Spotifyssa Last Christmasia kuunneltiin jouluaattona 6,5 miljoonaa kertaa. Se oli tänä vuonna Britanniassa All I Want for Christmas Is Youta suositumpi, monella markkina-alueella, kuten Yhdysvalloissa ja esimerkiksi Suomessa, kävi päinvastoin.

Mainittakoon vielä usein toistettu knoppi: Last Christmas on brittilistahistorian menestynein parhaimmillaan vain kakkoseksi päässyt kappale. Se joutui aikoinaan kamppailemaan erästä historian myydyintä singleä eli Band Aidin Do They Know It's Christmasia vastaan. Band Aidin biisi on niin ikään jouluklassikko: Britanniassa jouluaaton neljänneksi suosituin Spotifyssa.

Ei kommentteja: