maanantai 9. tammikuuta 2017

Tupla-Ed

Ed Sheeran julkaisi perjantaina kaksi uutta biisiä Shape of Youn ja Castle on the Hillin. Ne ovat tehneet hurjaa jälkeä striimauspalveluissa ja Sheeranista tulee perjantaina ensimmäinen artisti, joka saa kaksi biisiä suoraan Britannian singlelistan sijoille 1 ja 2.

Aivan ennenkuulumatonta ei kaksoisjohto sinänsä ole – Justin Bieberin hiteillä oli jopa kolmoisjohto vuosi sitten – mutta on uutta, että se tulee samalla viikolla debytoivilla kappaleilla. Ja vielä kiinnostavampaa on se, miksei tätä strategiaa tajuta käyttää enemmänkin?

Ehkä siksi, että jos artisti ei ole aivan tarpeeksi suuri megatähti, julkaisut syövät helposti toisiaan. Esimerkiksi Drake ja The Weeknd ovat julkaisseet biisejä samana päivänä. Draken One Dance (2016) pyyhälsi lopulta ykköseksi asti brittilistalla, mutta Pop Style joutui tyytymään 33. tilaan. Odotin, että Ed Sheeranille kävisi suunnilleen samoin (ehkä pienemmällä erolla), mutta uutuudet ovat molemmat osoittautumassa jättimenestyksiksi: ne ovat kaksi ensimmäistä yli miljoona kuuntelua Britannian Spotifyssa kerännyttä kappaletta.

Yhdysvalloissa Shape of You kamppailee 16.1. julkistettavan Hot 100 -listan ykkössijasta. Se olisi ensimmäinen ykkösdebyytti sitten Justin Timberlaken Can’t Stop the Feelingin viime toukokuussa ja Sheeranin ensimmäinen ykkönen esittäjänä. Brittilistalta hänellä on jo kaksi paalua vuodelta 2014 (Sing ja Thinking Out Loud).

Sheeran on yhdessä Adelen kanssa kiistämättä Britannian suosituin artisti: + (#1, 2011) on sertifioitu kahdeksan- ja x  (#1, 2014) yhdeksänkertaiseksi platinalevyksi.

Ei kommentteja: