tiistai 22. heinäkuuta 2014

Listanimi: Morrissey

Brittiläinen Steven Morrissey tunnetaan kärkkäistä mielipiteistään ja The Smiths -yhtyeestä, mutta tässä käsittelen hetken lähinnä hänen soolouraansa.

Morrissey on ollut brittilistojen vakiokalustoa jo 25 vuoden ajan. Hänen sooloesikoisensa Viva Hate 
(1988) nappasi heti albumilistan ykkössijan ja siltä lohkaistut kaksi sinkkua Suedehead ja Everyday Is Like Sunday pääsivät singlelistan top teniin.

Sen jälkeen Morrissey julkaisi muutaman erillisen singlen, jotka koottiin yhteen kokoelmaksi mielletylle Bona Dragille (#9, 1990). Toinen (tai kolmas) studioalbumi Kill Uncle (#8, 1991) menestyi hieman heikommin, mutta Your Arsenal (#4, 1992) nosti jälleen tähden osakkeita sisältäen muun muassa kaksi top 20 -singlehittiä, We Hate It When Our Friends Become Successfulin (#17, 1992) ja You're the One for Me Fattyn (#19, 1992).

Pienimuotoinen uusi tuleminen kulminoitui singleen The More You Ignore Me the Closer I Get (#8, 1994), joka nousi peräti Yhdysvaltojen Hot 100 -listalle sijalle 46 ja on yhä hänen ainoa Hot 100 -hittinsä sekä Smithsin jäsenenä että sooloartistina. Emoalbumi Vauxhall and I palautti Morrisseyn brittilistan kärkeen ja kultakantaan.

Vankan fanikannan ansiosta albumilistan top ten -rivi täydentyi Southpaw Grammarilla (#4, 1995) ja Maladjustedilla (#8, 1997). Niiden singlet piipahtivat tunnollisesti top 40:ssä, mutta eivät herättäneet suurempaa kiinnostusta.

Vuosituhannen vaihde meni melkoisessa hiljaisuudessa, mutta vuonna 2004 brittipopin uuden tulemisen aikaan Morrissey palasi mukaan uransa menestyksekkäin albumi You Are the Quarry (#2, 2004), joka myi platinaa. Kaikki sen neljä singleä ylsivät upeasti top teniin, korkeimmalle Irish Blood English Heart (#3, 2004).

You Are the Quarryn suhteellisen jättimenestyksen jälkeen Ringleader of the Tormentorsin (2006) oli helppo avata albumilistan kärjestä ja You Have Killed Me -singlen jälleen kolmossijalta. Yhdeksäs studioalbumi Years of Refusal (2009) ylsi kolmanneksi ja uusi World Peace Is None of Your Business juuri kakkoseksi. Morrisseyllä on yhteensä 12 top ten -sooloalbumia eli kaikki studiolevyt ja kaksi kokoelmaa. Niistä ykkösiä on kolme.

Singlelistalla Morrisseyllä on kymmenen top ten -merkintää ja aktiivisen fanikantansa ansiosta peräti 32 top 40 -käyntiä, joista tosin viimeisin on vuodelta 2009. Paalupaikka on kiertänyt häntä, sillä korkein sijoitus on kahdesti saavutettu kolmas tila. The Smithsin paras sijoitus on This Charming Manin uudelleenjulkaisun kahdeksas sija vuodelta 1992.

Yhdysvalloissa Morrisseyn menestys on ollut huomattavasti aaltoilevampaa. Hot 100 -historia tuli jo käytyä läpi ja albumilistalla hänen soolojensa listasijoitukset ovat vaihdelleet You Are the Quarryn ja Years of Refusalin 11. sijasta Southpaw Grammarin 66. tilaan. Top 20 -käyntejä on kaikkiaan kolme ja neljäs tullee ylihuomenna World Peace Is None of Your Businessilla.

Rockhittejä mittaavilla genrelistoilla hänellä on useampia jenkkimenestyksiä, yllättävimpänä ehkä Your Arsenal -albumin Tomorrow (1992), jota ei julkaistu Britanniassa ollenkaan, mutta joka ylsi remiksauksena Modern Rock -listan ykköseksi ja osaltaan raivasi tietä The More You Ignore Me the Closer I Getille.

Ei kommentteja: