tiistai 14. tammikuuta 2014

Listanimi: Pitbull

Kuubalais-amerikkalainen Armando Pérez eli Pitbull on tuttu nimi hittipopradioissa ja -listoilla. Hän aloitti kuitenkin melko puhtaana latinoräppärinä ja levytti aluksi Lil Jonin TVT Recordsille. Hänen ensimmäinen korkean profiilin vierailunsa tapahtui Lil Jonin Kings of Crunk -albumilla (2002). Esikoisalbumi M.I.A.M.I. (Money Is a Major Issue) ilmestyi vuonna 2004 ja pääsi heti Yhdysvaltojen albumilistan sijalle 14 ja myi kultaa. Culo-singlestä tuli top 40 -hitti Hot 100 -listalla.

Pääosin espanjankielinen kakkosalbumi El Mariel (2006) debytoi sijalla 17, mutta siltä ei lohkaistu suuria hittejä. Heti seuraavana vuonna ilmestynyt The Boatlift limbosi albumilistalla sijalle 50, mutta sisälsi toisaalta Pitbullin uran toisen top 40 -hittisinglen, The Anthemin (#36, 2007).

Ensimmäistä top ten -hittiään Pitbull sai odottaa vuoteen 2009, jolloin omalle J:n alaiselle levy-yhtiölle tehdyn Rebelution-albumin tanssihitti I Know You Want It (Calle Ocho) nousi peräti Hot 100 -listan kakkoseksi. Rebelutionista tuli top ten -menestys I Know You Want Itin ja Hotel Room Servicen (#8, 2009) ansiosta.

Siitä lähtien Pitbull tiesi, että tanssipop kannattaa ja on ollut eräs varmimmista hitintekijöistä, vaikka yrittikin hetken rakentaa rinnalla myös espanjankielistä uraa. Armando-albumi (#65, 2010) oli kuitenkin jonkinasteinen floppi. Sen vastapainoksi hän vieraili Enrique Iglesiasin, Usherin ja Jennifer Lopezin isoilla top ten -hiteillä.

Hey Baby (Drop It to the Floor) oli taas oma top ten -suksee (#7, 2011) ja Give Me Everythingistä tuli miehen ensimmäinen oma ykköshitti Atlantin molemmin puolin. Planet Pit -albumi ylsi albumilistan seiskaksi.

Toissavuotiselta Global Warming -albumilta (#14, 2012) lohkaistiin kolme top 20 -jenkkihittiä, joista Christina Aguileran kanssa esitetty Feel This Moment ylsi kahdeksanneksi. Samaa vierailijastrategiaa (äänessä tällä kertaa Kesha) käyttävä uusi single Timber nappasi ykkössijan ja on siis miehen toinen paalu. Kaikkiaan hänellä on vierailut mukaan lukien Yhdysvalloissa yhdeksän top ten -hittiä Hot 100 -listalla (kaksi ykköstä) ja kaksi top ten -albumia.

Britanniassa Pitbull oli käytännössä täysin näkymätön ennen I Know You Want Itiä, joka pääsi neljänneksi kesällä 2009. Singlelistan paalun hän sai kuitenkin jo ennen kuin Yhdysvalloissa, sillä Jennifer Lopezin kanssa tehty On the Floor vietti kaksi viikkoa kärjessä. Timber on hänen kolmas ykkösensä ja 11. top ten -single.

Britannian albumilistalla Pitbull on päässyt top 40:ään vain kerran: Planet Pit (2011) debytoi sijalla 11. Esimerkiksi Global Warming jäi tyystin listan ulkopuolelle. Pitbull onkin profiloitunut singleartistiksi – mutta me singlehitit ovatkin sitten sitä isompia.Ei kommentteja: