torstai 13. kesäkuuta 2013

Listanimi: LeAnn Rimes

Teini-ikäinen LeAnn Rimes oli hetken 1990-luvulla Yhdysvaltojen suurimpia kantripoptähtiä. Tuntuu uskomattomalta, että hän on vasta 30-vuotias.

Rimes aloitti uransa laulamalla lapsena eri musikaaleissa. DJ ja promoottori Billy Mack noteerasi hänen kykynsä ja kantrivetoinen All That -albumi näki päivänvalon kesällä 1994 Rimesin ollessa vain 11-vuotias. Curb Recordsin omistaja Mike Curb sai levyn käsiinsä ja kiinnitti Rimesin yhtiölleen.

Siitä alkoi lähes vertaansa vailla ollut menestys. Hot 100 -listan 26:nneksi ponnistaneesta Blue-singlestä tuli heti kantrihitti ja samanniminen albumi (1996) ylsi albumilistan kolmanneksi myyden lopulta nelinkertaista platinaa. 14-vuotiaana Rimesista tuli historian nuorin Grammy-voittaja, kun hän voitti muun muassa parhaan tulokkaan pystin.

Nopeasti saavutetun valtaisan menestyksen vuoksi Rimesin nimellä julkaistiin 1990-luvun lopulla paljon musiikkia: kolmen vuoden sisään ilmestyivät vanhaa materiaalia sekä covereita sisältäneet Unchained Melody: The Early Years (1997) ja You Light Up My Life: Inspirational Songs (1997), sekä oikeat uudet studioalbumit Sittin' on Top of the World (1998) ja LeAnn Rimes (1999). Mainituista kaksi ensimmäistä ylsivät USA:n albumilistan kärkeen. Näiden lisäksi hän levytti Con Air -elokuvaan kappaleen How Do I Live, josta tuli eräs 1990-luvun suurimpia hittejä.

Sitten Rimes yritti tietenkin aitoa pop-uraa. Ensin hän duetoi Elton Johnin kanssa kappaleen Written in the Stars (1999) ja levytti sitten Coyote Ugly -elokuvassa kuullun Can't Fight the Moonlightin, josta tuli valtava hitti Euroopassa ja Rimesin ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa brittiykkönen. Emoalbumi I Need You (2001) kelpasi myös suomalaisille.

Sen jälkeen Rimes on yrittänyt taiteilla kantri- ja pop-uran välillä – melko keskinkertaisin tuloksin. Hän sai kuitenkin kolme top ten -albumia viime vuosikymmenellä Yhdysvalloissa. Ykkösiä hänellä on kaikkiaan kaksi, jotka tuli jo mainittua, ja top ten -visiittejä kaikkiaan kahdeksan. Viimeisin niistä on Family (#4, 2007). Uusi Spitfire-albumi jäi jo 36:nneksi.

Hot 100 -listalla Rimes ei ole menestynyt mitenkään erityisen hulppeasti kakkoseksi yltänyttä How Do I Liveä lukuun ottamatta. Kuitenkin sekä Can't Fight the Moonlight (2000) että I Need You (2001) saavuttivat 11. tilan. Top 40 -hittejä on yhteensä kahdeksan.

Britanniassa Rimesin myydyin ja menestynein albumi on I Need You (#7, 2001). Se on myös hänen ainoa top ten -albuminsa. Top 20 -merkintöjä löytyy lisäksi kolme. Britannian singlelistan top tenissä Rimes on käynyt neljästi. Mainittu Can't Fight the Moonlight ylsi siis ykköseksi ja lisäksi How Do I Live seitsemänneksi, Written in the Stars kymmenenneksi ja Ronan Keatingin kanssa duetoitu Last Thing on My Mind (2004) viidenneksi. Top 40 -sinkkuja löytyy ihan kivasti 12.

Ei kommentteja: