torstai 8. maaliskuuta 2012

Listanimi: Meat Loaf

Texasilainen Marvin Lee Aday nousi kenties koko maailman suosituimmaksi rokkariksi Bat Out of Hell -albuminsa (1979) myötä, mutta hän teki listadebyyttinsä jo vuosia aiemmin Shaun Murphyn kanssa Stoney and Meatloaf -projektin parissa. What You See Is What You Get (1971) ylsi Hot 100 -listalle. Kaksikon yhteistyö jäi lyhyeksi ja Meat Loaf suuntasi Broadwaylle. Niihin aikoihin hän tutustui Jim Steinmaniin, jonka ohjauksessa Bat Out of Hell alkoi muovautua. Albumia tehtiin useita vuosia, jonka aikana Meat Loaf loi uraa valkokankaalla ja näytteli muun muassa The Rocky Horror Picture Show'ssa. Steinman ja Meat Loaf muodostivat yhtyeen nimeltä The Neverland Express, josta muotoutui myöhemmin Meat Loafin yhtye.

Bat Out of Hell myi kymmeniä miljoonia kopioita maailmanlaajuisesti ja on tähän päivään mennessä viettänyt brittilistalla 474 viikkoa, vaikka sen korkein sijoitus on yhdeksäs vuodelta 1981. USA:ssa se jäi top tenin ulkopuolelle 14:nneksi, mutta on sertifioitu 14-kertaiseksi platinalevyksi.

Paineet seuraajan suhteen olivat varmasti huikeat, mutta Dead Ringer (1981) oli tietysti menestys Britanniassa jo pelkästään Bat Out of Hellin imussa. Se nousi siellä ykköseksi, mutta USA:ssa levy oli suhteellinen floppi jääden 45:nneksi. Sen jälkeen ystävyyssuhde Steinmanin kanssa viileni ja Meat Loafin ura sukelsi jyrkästi. Vuoden 1986 Blind Before I Stop -albumi menestyi suorastaan katastrofaalisen huonosti.

Meat Loafin paluu vuonna 1993 on eräs popmaailmaan komeimpia ylösnousemuksia. Hän ja Jim Steinman korjasivat välinsä, levyttivät jatko-osan Bat Out of Hellille sekä erään historian komeimmista power-balladeista I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That), jonka naisvokaalit lauloi Lorraine Crosby. Bat Out of Hell II: Back into Hell -albumi ja single nousivat ykkösiksi sekä Britanniassa että USA:ssa ja myös monessa muussa maassa.

Bat Out of Hell II: Back into Hellin jälkeen ilmestyneellä Welcome to the Neighbourhoodilla oli vielä pari Jim Steinmanin sävellystä, mutta sen ensimmäiseksi sinkuksi ja suurimmaksi hitiksi valikoitui Diane Warrenin kynäilemä I'd Lie for You (And That's the Truth), joka ylsi brittilistan kakkoseksi ja Hot 100 -listan 13:nneksi. Welcome to the Neighbourhood on ainoa Meat Loaf -albumi, jolta lohkaistiin kaksi brittilistan top ten -sinkkua, toinen oli Not a Dry Eye in the House (#7, 1996).

Bat Out of Hell -trilogia päättyi lopulta vuonna 2006, kun kiistat Steinmanin kanssa oli lopullisesti sovittu. The Monster Is Loose palautti Meat Loafin USA:n albumilistan top teniin ja Meat Loaf sai viimein levyttää Steinmanin kirjoittaman It's All Coming Back to Me Now -kappaleen, josta Celine Dion oli saanut vuonna 1996 massiivisen hitin. Marion Ravenin kanssa duetoitu biisi on Meat Loafin toistaiseksi viimeinen top ten -brittisingle (#6, 2006).

Britanniassa Meat Loafille on kertynyt jo 13 top ten -albumia, joista kaksi ykköstä. Sinkkulistan ykkösiä on yksi, mainittu I'd Do Anything for Love, ja top ten -merkintöjä kuusi. I'd Do Anything for Love siis valloitti myös USA:n Hot 100 -listan ja on hänen ainoa top ten -hittinsä. Bat Out of Hellin Two Out of Three Ain't Bad -single ylsi 11:nneksi. USA:n albumilistan top ten -suorituksia on ehtinyt kertyä kaksi.

Ei kommentteja: