sunnuntai 7. elokuuta 2011

Listakatsaus, vko 32

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
2. (2.) Katy Perry – Last Friday Night (T.G.I.F.)
3. (4.) Nicki Minaj – Super Bass
4. (3.) Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything
5. (6.) Lil Wayne – How to Love
6. (5.) Adele – Rolling in the Deep
7. (10.) Bad Meets Evil featuring Bruno Mars – Lighters
8. (7.) Hot Chelle Rae – Tonight Tonight
9. (11.) Britney Spears – I Wanna Go
10. (8.) Lady Gaga – The Edge of Glory

Asioiden edelle on hauska kipaista: Last Friday Nightista tulee maanantaina myyntiin Missy Elliottin tähdittämä remix, joten sille voidaan jo nyt varata ykköspaikka kahden viikon päähän. Se olisi Elliottin ensimmäinen paalu. Party Rock Anthem saanee sitä ennen vielä kuudennen viikkonsa huipulla.
Pinnan alla listan kovimmiksi etenijöiksi ovat osoittautumassa How to Love ja Lighters, joista kummastakaan ei ole vielä videota, jo top 20:iin (29-18) hypähtänyt Foster the Peoplen esikoishitti Pumped Up Kicks sekä iTunesin tämän hetken myydyin Maroon 5:n ja Christina Aguileran Moves Like Jagger (41-25).
I Wanna Go on Britney Spearsin 12. top ten -hitti ja kolmas Femme Fatale -albumilta, ensimmäinen kerta kun neito on pystynyt moiseen yhden albumin tiimoilta. Britit sen sijaan ovat täysin unohtaneet Spearsin, sillä I Wanna Go ei ole yltänyt siellä edes top 75:een.
Jay-Z:n, Kanye Westin ja Otis Reddingin Otis nousi toisella listaviikollaan 12:nneksi ja täten Reddingin top 40 -hittien välinen tauko katkesi ennätyksellisesti vasta 42 vuoden kohdalla.
Draken Marvin’s Room ponkaisi sijalta 68 21:nneksi. Miehellä on kuusi top ten -merkintää. Pitbull taasen lopetti Mark Anthonyn pitkän top 40 -hiljaiselon, kun Rain Over Me nousi 59-40. Anthonyn edellinen top 40 -merkintä on vuodelta 2000, jolloin You Sang to Me ylsi peräti kakkoseksi.
Eräs kesän hypetetyimmistä tulokkaista Kreayshawn debytoi 82:ntena biisillään Gucci Gucci.


USA:n albumit, Top 10


1. (-) Eric Church – Chief
2. (1.) Adele – 21
3. (-) Kelly Rowland – Here I Am
4. (8.) Jason Aldean – My Kinda Party
5. (4.) Beyoncé – 4
6. (2.) Kidz Bop Kids – Kidz Bop 20
7. (9.) Amy Winehouse – Back to Black
8. (6.) Blake Shelton – Red River Blue
9. (-) Joss Stone – LP1
10. (11.) Bad Meets Evil – Hell: The Sequel (EP)

Ikisuosikkini Keijo Hiki (Keith Sweat) on saanut vakavasti otettavan kilpailijan kantrilaulaja Eric Churchista, jonka kolmas studioalbumi Chief debytoi reilusti USA:n albumilistan kärjessä. Se on 34-vuotiaan tähden ensimmäinen top ten -albumi, mutta jo edeltäjä Carolina (2009) myi kultaa, vaikka pääsi viikkolistoilla vain 17:nneksi.
Destiny’s Childista tuttu Kelly Rowland on netonnut isoja sinkkuhittejä Euroopassa tasaisin väliajoin, mutta USA:ssa on ollut eri meno. Nyt radiolistan top teniin ja Hot 100:n top 20:iin yltänyt Motivation siivitti Here I Amin albumilaskennan kolmanneksi, joka on neidon paras sijoitus. Sijaluvut ovat puolittuneet, sillä aiemmat merkinnät ovat 12 ja 6. Britanniassa mennään rajusti toiseen suuntaan, sillä Simply Deepin (2003) ykkössijan jälkeen Ms. Kelly (2007) jäi 23:nneksi ja uutuus digijulkaisuna kokonaan pois viime viikon listalta.
Kuten viime viikolla mainitsin, Joss Stonella menee nykyisin paljon paremmin USA:ssa kuin kotimaassaan. LP1:n nimi viittaa uuteen alkuun ja omaan Stone’d -levymerkkiin. Top ten -sijoitus on neidolle kolmas ja käteen on jäänyt kolmesti arvometalliakin.
Escape the Faten entisen laulajan Ronnie Radken bändi Falling in Reverse teki listadebyyttinsä sijalle 19.
Wu-Tangin suuruuden päivät ovat niin muinaishistoriaa, että Legendary Weapons joutui tyytymään 41. sijaan. Viikon toinen vanhoja meriittejä haikailemaan jäävä tähti on Vanessa Carlton, jonka Rabbits on the Run aloitti paikalta numero 62.
Nimistä puheen ollen: Iwrestledabearoncen Ruining It for Everybody 80:ntena.
Viime vuonna vastaavalla viikolla albumimyynti oli peräti 11 prosenttia huonompaa, joten bisnes luistaa rapakon takana ihan kivasti.


Britannian singlet, Top 10

1. (-) Cher Lloyd – Swagger Jagger
2. (1.) JLS featuring Dev – She Makes Me Wanna
3. (2.) The Wanted – Glad You Came
4. (4.) Ed Sheeran – The A Team
5. (3.) DJ Fresh featuring Sian Evans – Louder
6. (13.) David Guetta featuring Taio Cruz & Ludacris – Little Bad Girl
7. (5.) Beyoncé – Best Thing I Never Had
8. (10.) Nicki Minaj – Super Bass
9. (20.) Rizzle Kicks – Down with the Trumpets
10. (6.) Loick Essien featuring Tanya Lacey – How We Roll

X Factorissa paheksuntaa ja hyväksyntää herättänyt Cher Lloyd nappasi brittilistan paalupaikan heti ensimmäisellä virallisella singlellään. Swagger Jaggeristä voidaan olla montaa mieltä, mutta ainakin se tarttuu kuin purkka tukkaan. Sitä pidettiin varmana hittinä tässäkin blogissa.
David Guettan asema brittilistojen ykköstanssittajana oli hieman vaakalaudalla, mutta ähäkutti, Little Bad Girlin keskinkertainen aloitus oli vain hämäystä. Tällä hetkellä se on maan myydyimpiä biisejä. Jokaisella esittäjällä on kokemusta myös ykköspaikasta, Ludacrisilla tosin vain Usherin vieraana kappaleella Yeah (2004).
Rizzle Kicks takoo kun rauta hehkuu: Down with the Trumpets nousi jo top teniin ja kaksikko on mukana X Factor -mies Olly Mursin tulevalla singlellä.
Jenkkihittien matka Atlantin yli saattaa joskus venyä ajallisesti melko pitkäksi. Christina Perrin Jar of Hearts oli top 20 -menestys Hot 100 -listalla jo puoli vuotta sitten, mutta Britanniassa se ylitti top 40 -kynnyksen vasta nyt ja onkin komeasti matkalla kohti kärkikymmenikköä. Se on Perrin ensimmäinen listasingle.
Italialainen Benny Benassi palasi taannoin listoille pitkähköltä tauolta Chris Brownin avulla, mutta osoitti, että ilman supertähtiäkin kulkee: Cinema nousi sijalta 52 24:nneksi ja sen vokaalit hoitaa kaksi vuotta sitten yksittäisen Wonderful -hitin (25) saanut Gary Go. Benassin suurin hitti on listakakkonen Satisfaction (2003).
Eminemin Recovery-albumin uusin siivu Space Bound nousi 55-36. Kanye Westin ja Jay-Z:n Otis Redding -tribuutti Otis petrasi 67-38, mikä toi mukaan kreditoidulle Reddingille ensimmäisen top 40 -merkinnän sitten syyskesän 1968. Täten hän rikkoi taannoin esiin nostamani Pérez Pradon 37 vuoden ennätyksen. Pradon hitit tosin olivat ihan ikiomia ja vieläpä top ten -sinkkuja.
Masterchefin väkeä esittelevä video nosti Swede Masonin Masterchef Synesthesian suoraan 37:nneksi. Herra Mason on nimestään huolimatta ihan britti.


Britannian albumit Top 10

1. (1.) Amy Winehouse – Back to Black
2. (2.) Adele – 21
3. (5.) Amy Winehouse – Frank
4. (4.) Adele – 19
5. (3.) Beyoncé – 4
6. (7.) Lady Gaga – Born This Way
7. (9.) Chase & Status – No More Idols
8. (8.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
9. (6.) Caro Emerald – Deleted Scenes from the Cutting Room Floor
10. (12.) Rihanna – Loud

Albumilistalla vallitsee perinteinen kesähorros, joka olisi melko täydellinen ilman Amy Winehousen äkillistä poismenoa. Back to Black on ykkösenä nyt kuudetta viikkoa ja Frank petrasi omaa parastaan kolmanneksi. Se oli ennen viime viikkoa kuluvan vuosituhannen myydyin top kympin alapuolelle jäänyt albumi ja nyt titteli siirtyi ensi sunnuntaina Helsingissä esiintyvälle Kanye Westille, jonka The College Dropout -esikoinen (2004) on myynyt reilusti yli 600 000 kpl käymättä 12. tilaa korkeammalla.
Pitbullin Planet Pit yllätti nousemalla kokonaan listan ulkopuolelta neljä sijaa korkeammalle (14) kuin debyyttiviikollaan kuukausi sitten. Loikan takana lienee uusi hitti Rain Over Me.
Myös Nicki Minaj otti kaiken irti hiljaisesta uutuusviikosta: kultaa myynyt Pink Friday (16)keikkuu viimein myyntilukujensa arvoisissa korkeuksissa.
Top 40:n peräpäästä löytyy pari uutuuttakin: Viva Brotherin esikoisalbumi Famous First Words (34) sekä klassisen koulutuksen saaneen baritoni Rhydianin kolmas lätty Waves (39). Listasijat luisuvat väärään suuntaan: 3, 25 ja 39.

Ei kommentteja: