sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Listakatsaus, vko 47

Billboard Hot 100, Top 10

1. (2.) Far East Movement feat. Cataracs & Dev – Like a G6
2. (4.) Rihanna – Only Girl (In the World)
3. (3.) Bruno Mars – Just the Way You Are
4. (7.) Pink – Raise Your Glass
5. (6.) Nelly – Just a Dream
6. (5.) Ke$ha – We R Who We R
7. (1.) Rihanna featuring Drake – What’s My Name?
8. (-) Glee Cast – Teenage Dream
9. (10.) Katy Perry – Firework
10. (8.) Trey Songz featuring Nicki Minaj – Bottoms Up

Hot 100 -listan kärkikamppailu oli tällä viikolla hurjan tiukka. Taiston voittajaksi selviytyi muutaman viikon takainen ykkönen Like a G6 Rihannan Only Girlin sekä muun kärkinelikon hengittäessä niskaan. Ykkösviikko on sille kolmas. Rihannan toinen hitti What’s My Name tupsahti maan pinnalle ja sijalle seitsemän, vaikka oli viikon eniten radiosoittoa lisännyt biisi.
Glee-versio Katy Perryn Teenage Dreamistä nousi yllättäen ryhmän toiseksi Top 10 -hitiksi. Ensimmäinen oli tulkinta Journeyn Don’t Stop Believin’ -biisistä (#4, 2009). Glee Castilla on nyt toiseksi eniten Hot 100 -merkintöjä: 93. Viimeksi ohittui James Brown (91).
Black Eyed Peas tehtaili ykkössinkkuja liukuhihnalta viime vuonna, mutta uusi biisi The Time (Dirty Bit) joutui tyytymään 12. sijaan. Biisin kertosäe on poimittu Dirty Dancing -leffasta. Bill Medleyn ja Jennifer Warnesin The Time of My Life vietti viikon Hot 100 -listan kärjessä vuonna 1987.
Sugarlandin Stuck Like Glue oli viikon kovin myynnin kasvattaja ja nousi toistaiseksi parhaalle sijalleen 17:nneksi.
Glee-uutuuksien lisäksi listalla debytoivat muun muassa Kid Cudin Marijuana (54) ja Lupe Fiascon The Show Goes on (57). Jason Aldeanin ja Kelly Clarksonin hitiltä tuoksahtava duetto Don’t You Wanna Stay loikkasi 93-56. Yhteistyö kantritähden kanssa on Clarksonille tuttua touhua: Because of Yousta (#7, 2005) julkaistiin myös versio, jolla Clarkson duetoi tällä viikolla albumilistalle nousseen Reba McEntiren kanssa.


USA:n albumit Top 10

1. (-) Susan Boyle – The Gift
2. (1.) Taylor Swift – Speak Now
3. (-) Kid Cudi – Man on the Moon II
4. (-) Various Artists – NOW 36
5. (-) Bon Jovi – Greatest Hits
6. (2.) Jason Aldean – My Kinda Party
7. (-) Reba – All the Women I Am
8. (3.) Sugarland – The Incredible Machine
9. (-) Cee Lo Green – The Lady Killer
10. (5.) Lil Wayne – I Am Not a Human Being

Paul Greinin blogin (ks. Suositeltavaa lukemista) mukaan Susan Boylesta tuli ensimmäinen joulualbuminsa suoraan kärkeen saanut artisti sitten vuoden 1946 ja Perry Comon Merry Christmas Musicin. Vuonna 1946 albumilista käsitti vain viisi nimikettä. The Giftiä ostettiin 318 000 kpl ja se on siis naisen toinen peräkkäinen ykkönen. Sekä The Giftillä että Comon albumilla versioidaan perinteinen O Come All Ye Faithful.
Kid Cudin toinen sooloalbumi debytoi hittien puuttumisesta huolimatta hienosti kolmantena 169 000 kappaleen myynnillä. Esikoinen Man on the Moon: The End of Day ylsi neljänneksi.
Sijalla viisi näyttäytyy Bon Jovin Greatest Hits -kokoelma. Bändillä on nyt 11 Top 10 -albumia.
Jo mainittu Reba McEntire käyttää vain etunimeään ja puhuu itsestään monikossa, mutta on kärkikympissä kahdeksatta kertaa. Rouva sai kaksi peräkkäistä ykköstäkin vuosina 2007-2009. 1980-luvun alussa levytysuransa aloittanut McEntire nosti profiiliaan tv-sarjansa avulla 2000-luvun puolessa välissä – sitä ennen albumilistasijoitukset ehtivät valua Top 40 -osastolle.
Cee Lo Green yllätti Britannian (#10) tavoin myös Yhdysvalloissa, missä Fuck You ei ole saanut kummoistakaan radiotukea. Hyvän myynnin tuella se kuitenkin kävi Hot 100 -listan sijalla 17. Greenin sooloalbumisarake näyttää tasaista sarjaa 11, 13 ja 9. The Lady Killer on siis hänen ensimmäinen Top 10 -soolonsa.
Country Music Associationin palkintojenjakokemut vauhdittivat Lady Antebellumin (13), Miranda Lambertin (15) sekä Zac Brown Bandin (20) tuotokset takaisin Top 20:iin. Vuoden parhaaksi albumiksi valittu Lambertin Revolution on viettänyt listalla jo reilusti yli vuoden. Sen paras noteeraus on debyyttiviikon kahdeksas sija.
Chris Tomlinin viime vuonna julkaistu Glory in the Highest: Christmas Songs of Worship näyttäytyy ensimmäistä kertaa Top 20:ssä sijalla 19. Tomlinilta ilmestyi uusikin albumi tällä viikolla.
Dave Matthews Band sai jo 13. livelevynsä albumilistalle, kun Live in New York City debytoi sijalla 36. Jotkut tiedostavat vahvuutensa paremmin kuin toiset.
Has-been- sekä vanhusosastoa edustavat muun muassa Twista (42), Marie Osmond (71) sekä Q: Soul Bossa Nostra -paluualbumillaan karmean alas jäänyt Quincy Jones (86). Osmondin meriitiksi luettakoon, että I Can Do Thisin sijoitus on hänen parhaansa sitten vuoden 1973.


Britannian singlet Top 10


1. (-) JLS – Love You More
2. (2.) Take That – The Flood
3. (39.) Ellie Goulding – Your Song
4. (1.) Rihanna – Only Girl (In the World)
5. (3.) Katy Perry – Firework
6. (51.) Far East Movement feat. Cataracs & Dev – Like a G6
7. (11.) Black Eyed Peas – The Time (Dirty Bit)
8. (5.) Alexis Jordan – Happiness
9. (4.) McFly featuring Taio Cruz – Shine a Light
10. (-) Westlife – Safe

Ensi viikolla toisen albuminsa julkaiseva JLS sai neljännen ykkösensä viidestä singlestä Children in Need -kampanjan virallisen laulun Love You More debytoitua kärjessä.
Kuten viime viikolla ennakoin, Ellie Gouldingin versio Elton Johnin Your Songista ryntäsi kärkikymmenikköön. Siitä tuli myös biisin korkeimmalle yltänyt versiointi: John lauloi alkuperäisen seitsemänneksi ja Alessandro Safinan kanssa levytetyn neljänneksi. Your Songista tuli myös Gouldingin uran paras noteeraus. Johnin alkuperäinen palasi sijalle 61.
Toinen viime viikolla listalle kiirehtinyt hitti, Far East Movementin jenkkiykkönen Like a G6, pomppasi kuudenneksi.
Viikon suurin jännitysmomentti oli se, katkeaako Westlifen huima 24 Top 10 -singlen putki joulukalenterimaisesti siihen. Ei katkennut, Safe debytoi juuri kymmenentenä. Irlantilaisyhtyeen ura alkoi legendaarisesti kuudella ykkösellä toukokuusta 1999 lähtien ja putken katkaisi käsistään kätevä Bob the Builder jouluna 2000. Kaikkiaan ykkösiä on 13.
Westlifen peli ei ole siis pelattu, mutta onko sinkun nimi Game Over enteellinen Tinchy Stryderille? Edellinen listahitti oli nimeltään Second Chance ja sijoitus sama 22. Third Strike -albumi limbosi sijalle 48.
Alistair Griffin sai sai pitkästä aikaa Top 40 -singlen formulabiisistä Just Drive (38). The Beatlesin iTunes-diilin ainoa Top 40 -seuraamus oli Hey Jude (40), ykkönen syksyllä 1968. Top 75:stä löytyy kolme muutakin Beatles-klassikkoa.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Take That – Progress
2. (-) Rihanna – Loud
3. (1.) Susan Boyle – The Gift
4. (-) André Rieu – Moonlight Serenade
5. (-) Pink – Greatest Hits…So Far
6. (2.) Bon Jovi – Greatest Hits
7. (-) Bruce Springsteen – The Promise
8. (3.) Cheryl Cole – Messy Little Raindrops
9. (5.) Michael Bublé – Crazy Love
10. (9.) Katy Perry – Teenage Dream

Take Thatin kolmatta paluun jälkeistä studioalbumia Progress ostettiin ensi tietojen mukaan yli puoli miljoonaa kappaletta, mikä on Britannian kokoisessa maassa melko huima saavutus.
Rihannan Loud kävi ihan hyvin kaupaksi neidon edelliseen albumiin verrattuna ja debytoi kakkosena kaukana Take Thatin takana, mutta löi esimerkiksi Boylen. Rihannalla on yksi ykkösalbumi Britanniassa, Yhdysvalloissa ei edes sitä.
Sijalle neljä ponnisti vasta vuodenvaihteessa kärkikahinoihin tutustunut hollantilaisviulisti André Rieu. Forever Vienna (2009) kävi kakkosena ja nyt Moonlight Serenadesta tuli miehen kolmas lista-albumi.
Pinkillä on hyvä suora: ainoastaan esikoinen Can’t Take Me Home (#13, 2000) on jäänyt Top 10:n ulkopuolelle. Ykkössijakin saavutettiin Funhousella (2008).
Hieman pidempään listamenestyksestä on ehtinyt nauttia Bruce Springsteen. The Promise on Pomon kymmenes listamerkintä tällä vuosituhannella, mitä vasten on aika hassua, että aikoinaan Tunnel of Loven (1987) ja Human Touch/Lucky Townin (1992) väliin jäi viisi vuotta. Ykkösalbumeita Springsteenillä on kuusi.
Kauniisti laulava Russell Watson on ollut myös hyvin tuottelias: The Platinum Collection (14) on jo kymmenes Top 40 -albumi hänen kymmenen vuotta kestäneellä listaurallaan. Paras sijoitus tuli edellisellä kokoelmalla The Voice: Ultimate Collection (#2, 2006). Albumien nimeämiseen ei varmaan ole jäänyt liiemmälti aikaa, sillä kolmen eri albumin nimi, tai osa siitä, on The Voice.
Shayne Wardin kolmatta albumia saatiin odotella kolme vuotta, eikä se yltänyt 15. sijaa korkeammalle. Edeltäjät nettosivat sijat 1 ja 2. Myös McFlyn käyrä osoittaa alaspäin: kuuden albumin sijoitukset ovat 1, 1, 6, 4, 8 ja nyt 20.
Annie Lennoxin sijalta 27 aloittanut joululevy A Christmas Cornucopia lienee Pinkin kokoelman tavoin listatavaraa seuraavan kuukauden ajan. Eurythmicsin jälkeen Lennox on julkaissut seitsemän sooloalbumia, joista aiemmat kuusi ylsivät kärkikymppiin. Joululevyt ovat aina vähän erikoistapauksia.
Veteraaniduo Foster & Allen pitää tällä viikolla Top 40:n perää. Heidän Top 40 -uransa alkoi jo vuonna 1984, mutta kärkikymppi on duona vielä vallottamatta.

1 kommentti:

Markus kirjoitti...

Progressin 519 000 kpl on 2000-luvun paras ensimmäisen viikon saldo ja kovin sitten Oasiksen Be Here Now'n 663 000 kappaleen.