torstai 7. toukokuuta 2015

Listaklassikko: Madonna – Vogue (1990)

Madonna ei ole tässä sarjassa mukana ensimmäistä kertaa, eikä varmasti viimeistäkään. Hän oli 1980- ja 90-lukujen vaihteessa hyvin ahkera Hot 100 -kävijä: vuosina 1989 ja 1990 irtosi peräti seitsemän top ten -hittiä, joista kolme ykköstä. Ne kaikki kolme ovat huimia Madonna-klassikoita eli Like a Prayer, Vogue ja Justify My Love. Viimeksi mainitun ykkösviikot tosin merkittiin tammikuulle 1991.

I’m Breathless -soundtrackiltä lohkaistu Vogue muistetaan ennen kaikkea ikonisesta tanssivideostaan, jota inspiroi Harlemin house ball -kulttuuri. Biisistä tuli lopulta eräs aikakauden merkittävimpiä sekä musiikillisesti että videonsa suhteen. Biisin tuotti Madonnan kanssa Shep Pettibone, joka oli eräs hänen pitkäaikaisimpia yhteistyökumppaneitaan.

Kolme viikkoa Hot 100 -listaa hallinnut Vogue syntyi nopeasti: se tehtiin alun perin Like a Prayer -albumin Keep It Together -singlen b-puoleksi, aivan samoin kuin Into the Groove (#1, 1985) oli alun perin Angelin (#5, 1985) b-puoli.

Nyt harva muistaa Keep It Togetheriä, mutta kaikki muistavat Voguen, joka ylsi myös brittilistan ykköseksi huhtikuussa 1990.Ei kommentteja: